OSLIKAVALI DŽINOVSKA JAJA: Na Lazarevu subotu u Novom Sadu stvorena umetnička dela (FOTO)

Lj.P.

24. 04. 2021. u 18:39

DVORIŠTE Kulturne stanice Svilara, u mirnom Almaškom kraju, najstarijem u Novom Sadu, danas na Lazarevu subotu, odnosno Vrbicu, ispunila je graja dece, mladih i starijih, koji su uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, oslikavali džinovska jaja.

ОСЛИКАВАЛИ ЏИНОВСКА ЈАЈА: На Лазареву суботу у Новом Саду створена уметничка дела (ФОТО)

Foto: Lj.P.

Na velikim jajima od stiropora, dar jedne fabrike iz okoline Novog Sada, nastajali su najrazličitiji motivi, od prepoznatljivih objekata u Almaškom kraju,  geometrijskih oblika, verskih motiva, srca…


Na platou okupanom suncem, „naoružani“ bojama i četkicama, tridesetak učesnika raznih uzrasta, od mališana iz dva vrtića, učenika sedam novosadskih osnosmoletki i iz tri srednje škole, kao i 14 umetnika, svojski su prionuli na rad, i stvarali prava umetnička dela na četiri velika jajeta visoka više od metar.

Foto: Lj.P.

 

Tu se bile rode, dimnjak nekadašnje fabrike svile, pretvorena u Kulturnu stanicu, Almaška crkva i druge znamenitosti ovo kraja odakle je pre tri veka krenuo da se razvija Novi Sad.


  Najmlađi učesnici ove radionice, maštu i kreativnost su pokazivali oslikavajući manja jaja.

Snežana Mandić, nastavnica likovnog u OŠ „Ivan Gundulić“ kaže da oslikavanjem gigantskih jaja žele da lepotu jajeta učine još uzvešenijom, i da nema ništa lepše nego kada deca svojom maštom ukrase uskršnja jaja.

Foto: Lj.P.

 

Predsednik Udruženja „Almašani“, Marjan Majin, ističe da su stvaraocima inspiracija okolina u kojoj žive, i da će kada se završi oslikavanje, biti predstavljena na izložbi u KC Svilara.

                                         

                                                 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina