POMEN ZA STRADALE SRBE SA KELEBIJE: U Subotici obeleženo osam decenija od fašističke okupacije

J.L.

18. 04. 2021. u 21:57

NA Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi u Subotici održan je pomen kelebijskim Srbima, koji su ubijeni u aprilu 1941. godine, pošto su Suboticu okupirale fašističke snage Mikloša Hortija.

ПОМЕН ЗА СТРАДАЛЕ СРБЕ СА КЕЛЕБИЈЕ: У Суботици обележено осам деценија од фашистичке окупације

FOTO: J. L.

Pomen je držalo sveštenstvo Eparhije bačke a među prisutnima je bio veliki broj potomaka stradalih.

FOTO: J. L.

- Na ovom mestu, počiva 22 ljudi, domaćina sa Kelebije. Neki od njih ubijeni su zajedno sa svojim sinovima, a najmlađa žrtva imala je samo 17  godina. Neke porodice su ugašene ovim zločinom, a sve to je predugo prekrivao zaborav – podsetio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

- Ovim pomenom obeležava se  80. godišnjica početka okupacije u Drugom svetskom ratu, perioda najvećeg zla u istoriji ovog prostora. Zla koje se nikada ne sme zaboraviti i koje se uvek mora iznova osuditi, da se ne bi više nikada ponovilo.

Pravda je stigla većinu podstrekača, nalogodavaca i izvršilaca strašnih zločina u okupiranoj Bačkoj. Zločince osuđujemo i njihova imena predajemo večnoj sramoti, a sećamo se i onih koji nisu ubijali i pljačkali svoje komšije, već su ih branili rizikujući sopstveni život, poput Antala Kiša iz Novog Žednika ili Janoša Curnoviča iz Višnjevca. Na takvim primerima i na ličnostima poput Endrea Bajči-Žilinskog i Pala Telekija, danas gradimo najbolje odnose Srbije i Mađarske.

Spomenik ubijenim kelebijskim Srbima podigli su njihovi potomci posle rata, kada su žrtve identifikovane i dostojno sahranjene. Povodom obeležavanja osamdeset godina od zločina iz 1941. spomenik i njegovo neposredno okruženje uredilo je Udruženje Srba Subotice „Arsenije Čarnojević“ koje je bilo i domaćin komemorativne svečanosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Veteran

19.04.2021. 11:25

U trenutku okupacije Subotica je imala sto hiljada stanovnika. Od 22 žrtve se pravi maltene politički dogadjaj u režiji novodoseljenih Srba. Svaki život je važan, ali ne čačkajte mečku!