ELEKTRONSKA KARTA U MAJU: Novosadski javni prevoz uvodi digitalnu naplatu, evo kako će sve da izgleda

Z. GRUMIĆ

10. 04. 2021. u 12:20

NOVOSAĐANI i ostali korisnici usluga javnog gradskog prevoznika moći će od sledećeg meseca da kupuju autobuske vozne karte i putem "elektronskog novčanika", zahvaljujući sistemu elektronske naplate koji bi trebalo da zaživi u punom kapacitetu, što će biti veliko olakšanje putnicima a posebno vozačima.

ЕЛЕКТРОНСКА КАРТА У МАЈУ: Новосадски jавни превоз уводи дигиталну наплату, ево како ће све да изгледа

Foto N. Karlić

- U toku je završna faza uvođenja elektronske naplate. Sistem je instaliran i praktično je sve spremno da već od idućeg meseca svi naši građani mogu da kupe kartu putem "elektronskog novčanika". Takođe, biće omogućena kupovina karata i na prodajnim mestima u gradu - istakao je Ivan Radojičić, v. d. direktora JGSP "Novi Sad".

U okviru tog sistema, kako je dodao, formira se i aplikacija pomoću koje će korisnik usluge JGSP-a imati mogućnost da putem "lokacije" vidi gde se nalazi najbliži autobus ili autobusko stajalište kao i za koliko vremena će to vozilo stići na određeno mesto.

Foto N. Karlić

- Elektronska naplata voznih karata umnogome će unaprediti prevoz u Novom Sadu i učiniti ga pre svega komfornijim, smatra gradonačelnik Miloš Vučević. - Digitalizacija naplate oslobodiće vozače od prodaje karata tako da će oni biti fokusirani isključivo na prevoz i na bezbednost putnika u saobraćaju. Kad ovaj elektronski sistem potpuno sprovedemo bićemo svi mnogo zadovoljniji.

UGOVOR

POSLE sprovedene javne nabavke ugovor za uvođenje sistema elektronske naplate voznih karata dodeljen je, pre pola godine, grupi ponuđača koju čine "Bus lodžik" iz Požarevca i "Telekom Srbija" a. d. Beograd. Cena je bezmalo 65 miliona dinara, plus 9,7 miliona dinara za održavanje sistema u vangarantnom roku.

Uvođenje elektronske naplate će ukupnu uslugu novosadskog javnog prevoznika podići na znatno viši nivo, ocenjuje i prof. dr Vuk Bogdanović sa Fakulteta tehničkih nauka.

- Novi Sad će, realizacijom elektronskog sistema naplate i ostalih investicionih projekata, zaista imati reprezentativan javni prevoz.

PRISLONI I "OTKUCAJ"

JGSP je uvelo "NSMART" mesečne karte za građane, učenike i studente, kao i za penzionere mlađe od 65 godine. Mesečne dopune kupuju se na prodajnim mestima a ta karta se prilikom ulaska u autobus prisloni na uređaj za validaciju i tako obavi plaćanje prevoza.

Takav trend, poručuje profesor, treba zadržati je se na taj način Novi Sad približava najrazvijenijim gradovima kada je reč o javnom prevozu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)