U ČAST MATEMATIČARU: Univerzitetski kampus u Novom Sadu dobija bistu akademika Bogoljuba Stankovića

Z. GRUMIĆ

07. 04. 2021. u 09:45

У ЧАСТ МАТЕМАТИЧАРУ: Универзитетски кампус у Новом Саду добија бисту академика Богољуба Станковића

Foto Z. Grumić

U KRUGU univerzitetskog kampusa, ispred zgrade Departmana za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), biće postavljena bista akademika Bogoljuba Stankovića (1924-2018), osnivača Novosadske škole matematičke analize i jednog od osnivača Univerziteta u Novom Sadu (UNS).

Tu odluku donela je Skupština grada na minuloj sednici održanoj u ponedeljak.

Postavljanje spomen-obeležja uglednom srpskom matematičaru, profesoru, redovnom članu SANU, koji je 1954. godine učestvovao u osnivanju novosadskog Filozofskog fakulteta i Departmana za matematiku a time i Univerziteta, inicirao je krajem 2019. godine PMF, koji je i obezbedio novac za izradu biste, priložio idejni projekat i predložio njenu lokaciju.

- Bista će biti izlivena u bronzi, na postamentu od kamena sa temeljnom stopom-plintom i postavljena na zelenoj površini ispred zgrade Departmana za matematiku i informatiku PMF-a. Utvrđena je i sadržina teksta koji će, na srpskom jeziku i ćiriličkim pismom, biti ispisan na postamentu na mesinganoj ploči - precizirano je u predlogu.

IZ BIOGRAFIJE

AKADEMIK Bogoljub Stanković rođen je u banatskom selu Botošu. Studije matematike završio je u Beogradu 1949. godine, kada je izabran za asistenta Matematičkog instituta SANU. Profesor Stanković je utemeljio nove pravce istraživanja u okviru naučne grupe poznate kao Novosadska škola matematičke analize, po kojoj je UNS postao prepoznatljiv u svetu - podsećaju na PMF-u.

Bogoljub Stanković, Foto SANU

Savet za kulturu Skupštine grada, povodom inicijative i predloga za postavljanje biste, pribavio stručna mišljenja gradskog Zavoda za urbanizam i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a dobijena je i podrška od Ogranka SANU u Novom Sadu.

O sprovođenju skupštinske odluke o postavljanju biste staraće se Odbor, koji je takođe obrazovala Skupština grada na svojoj dvanaestoj sednici u aktuelnom sazivu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)