STUDENTI FON-a NAJBOLJI NA SVETU: U rešavanju studije slučaja bolji od Stenforda i MIT-a

B.B.

15. 03. 2021. u 12:14

STUDENTI Fakulteta organizacionih nauka najbolji su na svetu u rešavanju slučaja "Global Circular Challenge 2021". Jednoglasnom odlukom žirija bili su bolji od kolega sa najprestižnijih svetskih univerziteta - Stenforda, Univerziteta tehnologije Masačusets (MIT), Oksforda ,Kolumbija univerziteta, Londonske škole ekonomije i političkih nauka, Univerziteta iz Hong Konga.

СТУДЕНТИ ФОН-а НАЈБОЉИ НА СВЕТУ: У решавању студије случаја бољи од Стенфорда и МИТ-а

fon

U pobedničkom timu "Case Study Club-a" su Zorana Dulović, Sergej Stanišić, Dragan Stojanović, Tamara Đorđević i Mina Petrović, pod mentrostvom prof. dr Vesne Damnjanović, prof. dr Nataše Petrović i Stefana Conića. Takmičenje je održano onlajn u periodu od 20. januara do 13. marta 2021. godine. Zadatak je bio kreiranje inovativnog i održivog rešenja u cilju smanjenja štetnih uticaja modne industrije.


Tokom osam nedelja rada, mladi iz različitih delova sveta imali su priliku da se upoznaju sa konceptom cirkularne ekonomije uz primenu "Design Thinking" metodologije. Svake nedelje se rešavao po jedan zadatak, a nakon dva meseca rada, 13. marta, održano je finale gde su svi timovi prezentovali svoje konačno rešenje na osnovu prethodnog rada i iskustva.

Rešenje tima studenata FON-a je obuhvatilo proces cirkularne ekonomije i dokazalo da je prosperitet u industriji mode moguć kroz održivost. Tim je kreirao rešenje ,,ALGEING...To DYE for..." koje ugljen dioksid koji se emituje od takozvanih sagorevača odeće, kao i ostalog otpada koji se ne reciklira, koristi kao resurs za alge. Naši studenti su pronašli način da se delove algi koriste za kreiranje prirodnih boja, koje bi zamenile sintetičke.

Kao pilot tržište za svoje rešenje tim je došao do zaključka da je Velika Britanija, zbog broja kompanije koje proizvode alge i broja sagorevačnica, najpogodnija za prvu fazu implementacije. Integracijom multidisciplinarnog znanja, različitih perspektiva i temeljnih istraživanja, studenti FON-a su našli način da jednog od najvećih zagađivača, ugljen dioksid, iskoriste i naprave nešto dobro za svet smanjujući štetne uticaje mode. Kreirali su originalan poslovni model, marketing strategiju i finansijske efekte rešenja.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!