OTVORENA DESETA SEZONA PEŠAČENJA KANJONOM CRNICE: 106. organizovanu grupu činili su članovi Planinarskog kluba “Javorak” različitog uzrasta

Z. Rašić

01. 03. 2021. u 17:25

VEĆ čitavu deceniju Društvo za negovanje tradicije, kulturu i umetnost “Petrus” iz Zabrege organizuje pešačenje kanjonom reke Crnice pod nazivom “Stazom petruških monaha”, a ovogodišnju jubilarnu sezonu zvanično su otvorili u nedelju, poslednjeg dana februara, planinari paraćinskog kluba “Javorak”.

ОТВОРЕНА ДЕСЕТА СЕЗОНА ПЕШАЧЕЊА КАЊОНОМ ЦРНИЦЕ: 106. организовану групу чинили су чланови Планинарског клуба “Јаворак” различитог узраста

Foto: Društvo "Petrus"

Oni su bili 106. organizovana grupa koja je pohodila ovaj veličanstveni kanjon, a po rečima Vladana Vučkovića, jednog od dvojice čelnika “Petrusa” koji je pešačio sa njima, u grupi su bila 62 planinara različitog uzrasta, počev od osnovaca i srednjoškolaca.

- Najmlađa je bila petogodišnja devojčica koja je pešačila sa mamom – dodaje Vučković, i napominje da su krenuli od manastira Namasija stazom iznad kanjona, do vidikovca sa kog se vidi, preko puta, pećina isposnica. Put je dalje vodio prema Sisevcu do ispod Devojačkog kamena i završio se posle devet kilometara napornog hoda.

Vučković podseća da su “Stazu petruških monaha”, osmišljenu radi promocije turističkih potencijala, ostataka srednjovekovnih manastira i prelepe prirode Zabrege i okoline , prethodnih deset godina pohodili planinari i ljubitelji prirode ne samo iz Srbije već i iz inostranstva. Dan za start desete sezone bio je pravi prolećni, već su procvetale ljubičice, a u selu je viđen i poskok kako uživa na jutranjem suncu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri