KAKVA LEPOTA: U Kikindi izložen zlatni faksimil Miroslavljevog jevanđelja, pogledajte najvredniju i najstariju knjigu pisanu ćirilicom! (FOTO)

R. ŠEGRT

23. 02. 2021. u 07:13

OBELEŽAVAJUĆI Međunarodni dan maternjeg jezika Kulturni centar “Kikinda” organizovao je jedinstvenu i vrednu izložbu "Božansko nadahnuće- Miroslavljevo jevanđelje”, na kojoj je prikazan zlatni faksimil najvrednije knjige pisane na ćirilici.

КАКВА ЛЕПОТА: У Кикинди изложен златни факсимил Мирослављевог јеванђеља, погледајте највреднију и најстарију књигу писану ћирилицом! (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Najznačajniji i najstariji ćirilični spomenik slovenske pismenosti građani će moći da vide, ali i dodirnu i pregledaju, do 26. februara, u galeriji ove ustanove.

Zlatni faksimil smatra se najboljom kopijom originala ovog jevanđelja, knjiga ima 360 stranica koje su identične originalima, korice su drvene daske presvučene kožom u koje je utisnuto 300 pečata. Prvi primerak Zlatnog faksimila ukoričen je na Vidovdan 2019. godine. Odšatmpano je ukupno 299 primeraka, a poslednji, 300. biće ukoričen 2035. godine, jer je potrebno 15 radnih dana za jedan primerak.

- U pogledu štampe, poveza i pratećih knjiga, ali i analize jedinstvenih ukrasa, ovo je trenutno najbolji faksimil na svetu. Prvi put su izloženi likovni ukrasi jevanđelja i po tome je ono jedinstveno u istporiji svetske kulture i nalazi se pod zaštitom UNESK-a - rekao je Veljko Topalović, član tima priređivača zlatnog faksimila.

U Kikindi vlada veliko interesovanje za ovu knjigu svedoči Marko Markovljev, urednik u Kulturnom centru, presudno zaslužan za organizaciju izložbe.

- Najavljena nam je poseta 20 grupa učenika osnovnih i srednih škola. Da vide ovo jevanđelje dobode ih pretežno profesori srpskog jezika. Verujemo da ćemo imati još posetilaca, jer su s emnogi građani raspitivali i dolazili i pre otvaranja izložbe – rekao je Markovljev za “Novosti”.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Nikola Lukač, a osim njega prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan i zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić-Kiurski.

Zlatni faksimil Miroslavljevog jevanđelja prvi put je bio izložen u Golubačkoj tvrđavi. Original se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda