KAMPANJA ZA OČUVANJE JEZIKA: Srpski jezik kao nit koja povezuje čitavu zajednicu

G. ČVOROVIĆ

21. 02. 2021. u 13:18

POVODOM Međunarodnog dana očuvanja maternjeg jezika 21. februara, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pokrenula je kampanju za očuvanje srpskog jezika.

КАМПАЊА ЗА ОЧУВАЊЕ ЈЕЗИКА: Српски језик као нит која повезује читаву заједницу

Foto arhiva

 - Svaki Srbin, pogotovo pripadnik druge ili treće generacije u inostranstvu, koji pored jezika države u kojoj živi, zna i srpski jezik, predstavlja most između Srbije i sveta i bogatstvo za sve nas - poručio je tim povodom Arno Gujon, vd direktora Uprave.

U ovoj instituciji su istakli da će u okviru projekta na Javnom servisu RTS, kao i na društvenim mrežama, biti emitovano više spotova u kojima, različitim narečjima, srpskim jezikom govore Srbi iz cele Srbije, od Kosova i Metohije do Vojvodine, iz regiona - Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i iz dijaspore.

Arno Gujon kaže da je srpski jezik bogat i raznovrstan, da nije najlakši za učenje, ali da je jedan od najlepših.

 - Namera nam je da, u godini kada se u okruženju sprovodi popis stanovništva, čiji je jedan od ključnih elemenata baš maternji jezik, podignemo svest o značaju srpskog jezika.  Mi ne možemo da utičemo na to kako će druti nazivati svoj jezik, ali možemo da utičemo na to kako ćemo mi sačuvati svoj – istakao je.

Međunarodni dan maternjeg jezika

Članice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) od 1999. godine obeležavaju 21. februara Međunarodni dan maternjeg jezika, s ciljem da se promovišu jezička i kulturna raznovrsnost i višejezičnost.

Gujon naglašava da je u dijaspori srpski jezik osnovna nit koja povezuje čitavu zajednicu.

 - Ako se jezik zaboravi, ta nit se prekida i gubi se deo identiteta – upozorio je vd direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, naglašavajući bogatstvo koje za građane našeg porekla u inostranstvu predstavlja znanje srpskog jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)