NAPADA IH I KORONA I RAK: U valjevskoj bolnici lane zabeležen 751 malignitet, Najviše karcinoma pluća, dojke i debelog creva

B. PUZOVIĆ

05. 02. 2021. u 08:12

LEKARI Opšte bolnice Valjevo lane su dijagnostikovali 751 novi slučaj raka, najviše pluća, dojke i debelog creva. Zbog pandemije korone, protekle godine nisu obavljani preventivni pregledi građana, pa u Opštoj bolnici ističu da podaci o novim slučajevima malignih bolesti nisu potpuno realni.

НАПАДА ИХ И КОРОНА И РАК: У ваљевској болници лане забележен 751 малигнитет, Највише карцинома плућа, дојке и дебелог црева

Mlađe žene imaju ozbiljne promene na dojkama / Foto V. Ć.

Statistika je sačinjena na osnovu prijava maligniteta koje je dostavila Služba patologije sa patohistologijom Opšte bolnice Valjevo, ali pacijenti kojima je oboljenje otkriveno u drugim ustanovama nisu obuhvaćeni podacima za prošlu godinu.

U Opštoj bolnici ističu da ove godine može da usledi naglo povećanje broja obolelih od raka, jer će više pacijenata dolaziti na preglede, kako bude poboljšavana epidemiološka situacija zbog korone, a ustanova se vraćala u redovan način rada.

- Bilo je pacijenata koji su hospitalizovani zbog korone i rađena im je dijagnostika skenerom, otkrivali smo karcinome za koje nisu znali - kaže dr Tijana Tomić Lukić, specijalista Službe onkologije. - Nažalost, sve mlađe žene imaju ozbiljne promene na dojkama, u porastu je broj karcinoma pluća. Veoma visok rizik je i od karcinoma kože i čitavog sistema za varenje. Pacijentima valjevske bolnice koji stignu do onkologa, brže može da se obavi dijagnostika i nakon konzilijuma, na koji se kratko čeka, u roku od nekoliko dana počinju sa hemoterapijom.

NEOPHODNE PODRŠKA I UTEHA

- BEZ obzira na to što je sve više pacijenata, naš mali tim onkologa trudi se da sve postigne - kaže dr Tijana Tomić Lukić. - Službi onkologije, koja leči najteže bolesnike, neophodan je bolji prostor za zbrinjavanje palijativnih pacijenata. Nadamo da će rekonstrukcija takve uslove da omogući. Svakom pacijentu, prilikom suočavanja sa dijagnozom, od izuzetnog značaja je podrška porodice. Trudimo se da pacijentima pružimo utehu, uputimo ih kod psihijatra ili psihologa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!