FABRIKA VODE ZA 2,5 GODINE: Iz Gradske uprave Kikinde najavljuju da će uskoro rešiti najveći komunalni problem

R. Šegrt

03. 02. 2021. u 07:26

VIŠE od tri decenije u Kikindi se priča o gradnji fabrike vode. Glavni razlog za to je hemijska neispravnost vode i to već na izvorištu.

ФАБРИКА ВОДЕ ЗА 2,5 ГОДИНЕ: Из Градске управе Кикинде најављују да ће ускоро решити највећи комунални проблем

Foto Sajt Grada Kikinde

Iz Gradske uprave stižu najave da bi Kikinda uskoro trebalo da potpiše ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode, jer je sačinjen "finalni predlog ugovornog sporazuma".

Svetislav Vukmirica pomoćnik gradonačelnika za razvoj grada, kaže da se finalni predlog ugovora razmatra i tokom februara bi trebalo da bude potpisan. Nakon toga počinje realizacija projekta, a rok za završetak izgradnje fabrike vode biće 828 dana od dana potpisivanja ugovora sa izvođačem radova.

Da bi počela gradnju fabrike vode lokalna samouprava mora da uzme kredit od nemačke KFW banke u iznosu od šest miliona evra. Tako će obezbediti veći deo ukupno potrebne sume od 9,5 miliona evra. U ceo projekat je uključena i Vlada Srbije, pa će preostala 3,5 miliona obezbediti Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Sadrži amonijak - nema zabrane

VODA u kikindskom vodovodu je hemijski neispravna, žućkaste je boje, neprijatnog mirisa i toplija je nego što treba da bude. Ima povećanu koncentraciju amonijaka i prisustvo organskih materija zbog čega se hloriše. I pored toga, voda nije zabranjena za upotrebu. Pre dvadesetak godina u gradu i selima izgrađene su javne česme sa kojih se građani besplatno snabdevaju prečišćenom vodom.

Istovremeno sa gradnjom postrojenja za preradu vode za piće, obaveza gradske vlasti u Kikindi i JP "Kikinda" jeste zamena preostalog dela dotrajale vodovodne mreže duge oko 15 kilometara, za šta je potrebno ulaganje od oko 170 miliona dinara.

Svetislav Vukmirica, Foto R. Šegrt

- Ulaganje u zamenu mreže nije malo, ali ćemo se potruditi da deo novca obezbedimo od državnih fondova - navodi Vukmirica.

Ova vest za Kikinđane nije sasvim nova. Da su se obistinila sva ranija obećanja, postrojenje za praradu vode za piće već bi uveliko radilo, a kompletna vodovodna mreža obnovljena.

- Bitno je da imamo projektno-tehničku dokumentaciju i da sa njom možemo da konkurišemo svuda. To je preduslov da bismo dobili sredstva. Rok jeste dve i po godine, ali ćemo se truditi da projekat završimo i ranije - objašnjava Vukmirica, koji je od decembra na funkciji pomoćnika gradonačelnika za razvoj grada.

ČISTA Građani prečišćenu vodu toče na česmama, Foto R. Šegrt

Sadašnji projekat izgradnje fabrike vode započet je 2014. godine, a naredne godine su počeli radovi na izgradnji objekata potrebne infrastrukture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna