ZA NAMA JEDAN OD NAJTOPLIJIH JANUARA: Poznati meteorolog otkrio kakvo nas vreme očekuje u februaru

J. J. BALjAK

02. 02. 2021. u 10:41

POZNATI vršački meteorolog amater Aleksandar Lalić – Meteo Laki, koji od 1990. svakodnevno zapisuje vremenske (ne)prilike u Vršcu, kaže da je za nama peti najtopliji januar u poslednjih 30 godina.

ЗА НАМА ЈЕДАН ОД НАЈТОПЛИЈИХ ЈАНУАРА: Познати метеоролог открио какво нас време очекује у фебруару

Foto: J. J. Baljak

Prosečna minimalna temperatura zabeležena tokom prethodnih 30 januara bila je -1,2 stepena Celzijusa, a ovogodišnjeg prvog meseca prosek je bio -1,9 stepeni.

Prosečna maksimalna temperatura za sve ove godine je 4,1 stepen, a ovog januara čak 6,2 stepena Celzijusa.

- Bio je ovo januar i sa najviše padavina u poslednje tri decenije. Čak 25 dana smo imali sneg, susnežicu ili kišu – kaže Lalić.

Prvi sneg u samom Vršcu pao je tek posle Božića i zadržao se svega nekoliko dana, tako da ove godine nije bilo zimske idile, a ni prognoza za februar ne nagoveštava da će Vrščani u njoj uživati.

Temperatura će u februaru naglo varirati – od +20 do -6, koliko se očekuje da će biti sredinom meseca, da bi se na kraju ponovo popela oko 20. podeljka Celzijusove skale.

Klimatske promene su, kaže Meteo Laki, uticale na to da se svake godine prosečna izmerena temperatura u Vršcu povećava za 0,5 stepeni, što je, gledano na višedecenijskom nivou, baš mnogo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!