Demanti na tekst "Ovo je sramota za Kinu: Kineski rudari štrajkuju u rudniku bakra u Boru”

Novosti online

19. 01. 2021. u 16:15

Деманти на текст Ово је срамота за Кину: Кинески рудари штрајкују у руднику бакра у Бору”

Foto: Tanjug

DEMANTI objavljujemo u celosti i bez izmena.

"Jinshan dozvoljava štrajk radnika, kao i svaku drugu aktivnost koja se odnosi na slobodu izražavanja, koja je u skladu sa zakonima Srbije. Predlozi za unapređenje i napredak su uvek dobrodošli. Kineski radnici su svojim okupljanjem želeli da dobiju vakcinu protiv korona virusa kako bi mogli da otputuju u Kinu i proslave novu godinu u februaru, ali zbog nedostatka avionskih karata usled pandemije korona virusa realizacija putovanja u Kinu iz objektivnih razloga nije moguća.

Jinshan svake nedelje organizuje PCR testiranje za kineske radnike. Korona pozitivni radnici su smešteni u posebnim spavaonicama u cilju prevencije daljeg širenja korona virusa i nijedan kineski radnik nije prinudno odveden u nepoznatom pravcu kako je bilo objavljeno. Jinshan napominje da su plate domaćih i kineskih radnika iznad proseka plata u Boru i okolini za puno radno vreme od 40 časova nedeljno i da nijedan domaći ili kineski radnik nije radio 250 sati mesečno. Kineski radnici angažovani su u skladu sa Zakonom o strancima i Zakonom o zapošljavanju stranaca, tako da su neistiniti navodi o izigravanju zakona Srbije.

Spavaonice radnika su opremljene isključivo novim nameštajem, instalacijama i uređajima. Kompanija Jinshan je za svoje radnike uspostavila kantine, sa dovoljnom količinom hrane i vode za svakog radnika, u kojima kineskim kuvarima u pripremi kineskih specijaliteta pomažu domaći kuvari. Građani Srbije i Kine koji žive i rade u Boru, kao i lokalna administracija mogu da posvedoče o uključenosti kineskih radnika u život Bora. Ziđin je otvorio u Boru perionicu veša, uređuje hotel, plažu i sportske terene na Borskom jezeru, tako da je informacija o zabrani kretanja kineskih državljana lako proverljiva.

Transport, smeštaj, troškovi ishrane, privatna zdravstvena nega, dozvole boravka i radne dozvole kineskih radnika za Jinshan predstavljaju veliki trošak, ali je Jinshan na to primoran zbog nedostatka radnika građevinske struke u Srbiji sa iskustvom, što predstavlja problem u celom građevinskom sektoru. Crna lista nepoželjnih radnika ne postoji, već naprotiv nedostatak radnika i menadžera sa iskustvom.

Takođe, zbog obima projekta, Jinshan ovim putem poziva sve zainteresovane da se prijave za posao u kompaniji jer je konkurs za nova radna mesta uvek otvoren. Imajući u vidu da su ponovo objavljene neistinite i neproverene informacije, čime je direktno naneta šteta kompaniji Ziđin, zahtevamo javno izvinjenje, da se demanti objave i ubuduće poštovanje obaveze provere istinitosti informacije u skladu sa Kodeksom novinara Srbije."

U Boru, dana 19.01.2021. godine.

Milena Krivokapić Živić, Advokat

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)