NOVI BEJBI-BUM: U Svilajncu lane rođeno 30 odsto mališana više nego tokom 2019. godine

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 01. 2021. u 08:13

ČIM sam završila školu, bez dvoumljenja sam se vratila u rodni Svilajnac i sa suprugom Bogdanom Rajićem izrodila četvoro dece: Đurđiju (9), Teodoru (7), Dimitrija (6) i Danila (1).

НОВИ БЕЈБИ-БУМ: У Свилајнцу лане рођено 30 одсто малишана више него током 2019. године

Foto SO Svilajnac

Kvalitet njihovog odrastanja mi je bio najbitniji, a naš grad je ušuškan i čist, sa mnoštvom sadržaja za decu - kaže saobraćajni inženjer Ana Vitorović Rajić (39), zaposlena u Poljoprivredno-veterinarskoj školi sa Domom učenika i jedna od mama zaslužnih za sve veći broj mališana u srcu Resave.

Ivana Todorov (34) zaposlena je u Opštini i smatra da ovde ljudi još mogu da biraju gde će da se zaposle, pa su roditelji bezbrižni i sve mogu da podrede srećnom i sadržajnom detinjstvu najmlađih. Zato se, veli, sa suprugom Aleksandrom (28) - posle sada četvorogodišnje ćerke Dunje - odlučila na još jedno dete, pa su nedavno dobili još jednu devojčicu, Taru.

STRATEGIJA

- KROZ programe zapošljavanja, stručnog usavršavanja, ali i jačanjem privrede, podižemo standard građana, što je preduslov za sklapanje brakova i porast nataliteta. Otvorili smo i Centar za brigu o porodici, a u 12 sela rade vrtići, u kojima deca borave besplatno - kaže Milanović.

Inače, u Svilajncu je lane rođeno ukupno 148 beba - 76 devojčica i 72 dečaka - što je za 30 odsto više nego u 2019. A prvi bejbi-bum je ovde zabeležen 2018, kada je rođeno deset odsto beba više nego prethodne godine, pa prvi čovek lokalne samouprave Predrag Milanović tvrdi da je to rezultat populacione politike koja se ovde uspešno vodi već čitavu deceniju.

TODOROVI Ivana, Aleksandar, Dunja i Tara, Foto Privatna arhiva

- Zbog porasta nataliteta, iz budžeta svake godine izdvajamo po 20.000 dinara za prvo i drugo, te po 30.000 dinara za treće novorođenče. Svaka beba dobija simboličan paket sa neophodnom opremom, a godišnje izdvajamo i dva i po miliona za finansiranje pet vantelesnih oplodnji onih parova koji više nemaju pravo na državni, besplatni program - zaključuje Milanović.

RAJIĆI Ana sa decom, Foto Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest