BLAGO SKUPLJA PET DECENIJA: Milorad Ilić, filatelista iz Jagodine, kolekcionar je od sedme godine (FOTO)

Z. GLOGORIJEVIĆ

02. 01. 2021. u 07:30

IMAO sam samo sedam godina kada mi je pokojni otac Vukašin poklonio metalnu kutijicu s poštanskim markama i starim novčićima.

БЛАГО СКУПЉА ПЕТ ДЕЦЕНИЈА: Милорад Илић, филателиста из Јагодине, колекционар је од седме године (ФОТО)

Foto; Z. Gligorijević

Tada sam počeo da se bavim kolekcionarstvom. I tako pola veka - seća se Milorad Ilić (56), učitelj u penziji, koji živi u Jagodini.

- Opredelio sam se za sakupljanje starih knjiga i za filateliju, jer svaka poštanska marka nosi poruku o državi iz koje je poslata, pa ujedno učiš istoriju i geografiju - kaže Ilić i dodaje da sakuplja poništene i "čiste", odnosno marke koje nikada nisu putovale.

Pošto sakuplja kolonije, interesovalo ga je kako se ta država zvala u kolonijalno, kako u tranzitno doba, a kako kada je stekla nezavisnost.

KRAĐE

ILIĆEVA kuća u Nišu obijana je pet-šest puta, a lopovi su mu ukrali više od 800 knjiga štampanih pre 1945. godine, klasere nemačkog Rajha, 300 prvih izdanja Srpske književne zadruge od 1892. do 1940. godine, sedam albuma značaka, umetničke slike.

- Imam nekoliko stotina hiljada klosera u kojima su kolonije celog sveta, ceo svet do 1945. godine i sve iz cele Jugoslavije. Imam "blek pen" iz 1840. godine, prvu marku na svetu. Pošto sam saznao da je "blu pen" mnogo skuplja, nabavio sam i nju - priča Ilić.

Zbog dve-tri marke kupovao je po osam albuma, jer ako pokažeš interesovanje za neku - "gotov si".

- Što se tiče srpske produkcije maraka, Jugoslavija i Srbija imaju najlepše marke na svetu. Svake godine se izbacuju serije s novim motivima: Usrks, Božić, nauka, zaštićene i ugrožene životinjske vrste, gradovi, jubileji kulturnih institucija - zaključuje Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba