GOMILAJU SE DUGOVANJA: Korona sapliće Gradsku autobusku stanicu u Leskovcu

Игор Митић
Igor Mitić

16. 12. 2020. u 14:32

VANREDNO stanje i smanjen obim pružanja usluga od početka epidemije virusa korona negativno je uticalo na poslovanje JP „Gradska autobuska stanica Leskovac“(GAS) koja će tekuću godinu završiti sa gubicima.

ГОМИЛАЈУ СЕ ДУГОВАЊА: Корона саплиће Градску аутобуску станицу у Лесковцу

Foto: I. Mitić

 Ovo preduzeće kasni sa izmirivanjem obaveza po osnovu poreza i doprinosa, komunalnih usluga kao i prema prevoznicima, na ime prodatih voznih karata.

Prihodi GAS-a su u toku ove godine prepolovljeni. Zaposlenima plata kasni osam meseci, a pojedini radnici su već podneli tužbe što, kako se ocenjuje, dodatno opterećuje poslovanje.

- U takvim okolnostima je teško održavati disciplinu i motivisati zaposlene. Kao javno preduzeće nismo mogli da računamo ni na kakvu pomoć države, jer su sve bile usmerene prema privatnom sektoru tako da smo za te mere ostali nevidljivi – istakao je Ivan Đorđević, direktor GAS-a.

TRAŽE POMOĆ GRADA

Zbog teškog finansijskog stanja GAS je zatražio pomoć lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 16 miliona dinara. Plan je da deset miliona bude potrošeno na ime otpremnina i zaostalih zarada zaposlenih kojima će prestati radni odnos. Za isplatu dugova prema javnom sektoru i prevoznicima namenjeno je 4,5 miliona dinara, a sa 1,5 miliona biće uređena fasada stanične zgrade i nabavljen novi nameštaj za čekaonice kako bi spremno dočekali kategorizaciju.

Kao rešenje za izlazak iz krize on je najavio smanjenje broja zaposlenih tako što će osam radnih mesta ljudi koji obavljaju poslove obezbeđenja i kontrole ulazaka na stanicu biti ukinuto, dok će ti poslovi biti povereni licenciranoj agenciji u postupku javne usluge.

- Sa smanjenjem broja radnika na neodređeno vreme ostvarili bi smo uštede tako što bi plaćali samo aktivni rad izvršioca u tri smene, bez drugih obaveza prema njima, kao što su plaćeni dnevni, nedeljni i godišnji odmor. Planiramo i promenu cena staničnih usluga koje se nisu menjale u poslednjih pet godina kao i kategorizaciju stanice radi boljeg rejtinga – najavio je Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!