ISPOD JELKE NOVI NAMET: Novosađane od Nove godine čeka dodatni komunalni trošak

Z. GRUMIĆ

16. 12. 2020. u 17:30

AKO odbornici Skupštine grada na sednici u petak prihvate Predlog izmena i dopuna Odluke o načinu i uslovima organizovanja isporuke vode i uklanjanja voda, potrošači će na prvom računu objedinjene naplate za iduću godinu imati dodatni mesečni iznos od 118 dinara na ime unapređenja pogonske spremnosti sistema.

ИСПОД ЈЕЛКЕ  НОВИ НАМЕТ: Новосађане од Нове године чека додатни комунални трошак

Foto D. Dozet

Taj fiksni dodatak na novčani iznos za potrošene "kubike", koji bi trebalo da plaćaju i poslovni korisnici usluga, namenjen je JKP-u "Vodovod i kanalizacija" za izgradnju i rekonstrukciju, odnosno investiciono održavanje objekata tehničkog sistema kao i za nabavku opreme, prema planovima tog preduzeća.

- Cena za pogonsku spremnost sistema plaćala bi se u fiksnom iznosu svakog meseca za komunalnu uslugu isporuke vode i uklanjanja voda, bez obzira na količinu isporučene ili odvedene vode - precizirano je u obrazloženju predložene odluke.

PREDLOŽENE I KAZNE

Predloženom odlukom predviđene su i kaznene odredbe za nelegalno korišćenje sistema, pa će tako 150.000 dinara platiti neko ko atmosfersku vodu ispušta u javnu kanalizaciju, bez prethodne saglasnosti preduzeća.

Imajući u vidu podatke koji pokazuju da putem objedinjene naplate vodu i druge komunalne usluge plaća više od 150.000 domaćinstava i više od 8.500 privrednih subjekata, nije teško izračunati da će se na račun "Vodovoda i kanalizacije" za godinu dana sliti dodatnih bezmalo 229 miliona dinara.

- Nije mi jasno otkud sad taj novi namet, kad je voda ionako skupa i predstavlja popriličnu stavku na mesečnom računu "Informatike" - kaže za "Novosti" penzioner iz Kaća M. I., napominjući da "Vodovod" iz budžeta grada dobija redovne godišnje subvencije pa, kako dodaje, ne vidi razlog da građani dodatno plaćaju tu "svojevrsnu taksu na vodomer".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna