OVDE ĆE SE ČUVATI VAKCINE PROTIV KORONE: Završeni radovi na izgradnji novog Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu (FOTO)

G.Ćirović

10. 12. 2020. u 11:48

TAČNO deset godina od zemljotresa koji je u neovembru 2010. zadesio kraljevački kraj, do polovine naredne godine trebalo bi da bude potpuno završena izgradnja novog objekta Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) koji se od 2011. gradi na istom mestu gde je srušena stara zgrada ove ugledne zdravstvene institucije.

ОВДЕ ЋЕ СЕ ЧУВАТИ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Завршени радови на изградњи новог Завода за јавно здравље у Краљеву (ФОТО)

Foto: G.Šljivić

Za završnu fazu izgradnje izdvojeno je oko 137 miliona dinara preko kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije, a useljenje stručnih službi ZZJZ, po rečima direktora dr Aleksandra Macana, obavljaće se po fazama, od januara do juna 2021. godine.

- Delovi objekta biće u funkciji veoma brzo jer ćemo preko Vlade Srbije dobiti najsavremeniju PCR laboratoriju u kojoj će moći da se na dnevnom nivou obradi oko 400 uzoraka. Ova tehnologija nije samo za koronu, već će služiti i za druge vrste analiza virusnih i bakterijskih infekcija uz najkvalitetniju dijagnostiku. Nakon završetka svih radova bićemo u mogućnosti da iskažemo pune kapacitete Zavoda – kaže dr Macan.

Foto: G.Šljivić

 

Kao jedna od najvažnijih kapitalnih investicija u gradu na Ibru, nova, savremena zgrada Zavoda raspolagaće sa više od 2.000 kvadratnih metara, a uz ambulantu za stanovnike naselja „Higijenski zavod“ raspolagaće i sa pomoćnim objektom u kojem će biti magacinski prostor i hladna komora.

- Tu ćemo imati mogućnost da skladištimo veći deo vakcina protiv korone i distribuiramo ih u više okruga centralne Srbije – dodao je direktor ZZJZ.

- Za široku upotrebu vakcina bi trebalo da bude dostupna u prva tri meseca naredne godine, iako će i do kraja ove stići manji broj doza za najugroženije, tako da će objekat biti operativan za desetak dana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna