GRAĐANI ŽRTVE NEMARA "UŽICE GASA": Posle eksplozije i požara u naselju Krčagovo tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak

N. JANKOVIĆ

09. 12. 2020. u 21:13

OSNOVNO javno tužilaštvo je pokrenulo predistražni postupak za utvrđivanje okolnosti pod kojima je minulog vikenda došlo do eksplozije u stambenoj zgradi, pa su u užičkom naselju Krčagovo četiri osobe povređene, a dva stana potpuno uništena.

ГРАЂАНИ ЖРТВЕ НЕМАРА УЖИЦЕ ГАСА: После експлозије и пожара у насељу Крчагово тужилаштво покренуло предистражни поступак

Foto. N. Janković

Dok čekaju reakciju tužioca, ogorčeni stanari su u dvorištu višespratnice dočekali gradonačelnika Jelenu Raković Radivojević i zahtevali da se ne zataškava moguća krivica odgovornih iz firme "Užice gas" a. d. čiji je grad manjinski akcionar. Pomenuto preduzeće ima monopolski položaj u izgradnji mreže, a većina gasnih merno-regulacionih stanica u Užicu, uključujući i one pored osnovnih škola, nema ni građevinsku, ni upotrebnu dozvolu.

Pritom, stanari zgrade u ovdašnjoj Ulici Miloša Obrenovića br. 3 su, pre tragedije u kojoj samo pukim slučajem niko nije izgubio život, duže od mesec dana, ukupno desetak puta, bezuspešno nadležnima prijavljivali da neki kvar postoji i da im se u stanovima oseća gas...

 Jelena Raković Radivojević (desno) u Krčagovu, Foto. N. Janković

Sada, niko od odgovornih posle nije ponudio ostavku, makar kao moralni čin.

- Lokalna samouprava se neće mešati u predistražni postupak i u utvrđivanje krivične odgovornosti za nesreću - poručila je gradonačelnik Jelena Raković Radivojević.

- Policijski inspektori su obavili svoj deo posla, tužilac sprovodi dalji postupak, ali je već sada izvesno da se ovo ne sme ponoviti. "Užice gas" traga za kvarom, pa smo morali da obezbedimo alternativni način grejanja za kovid-bolnicu i za vrtić u ovom delu grada, a najvažnije je to da je povređena žena u stabilnom stanju i zbrinuta je na VMA u Beogradu. Odmah smo angažovali sva javna preduzeća i zgrada će biti u potpunosti sanirana o trošku firme "Užice gas".

PRIJAVA

ČAK 70 odsto vlasništva firme "Užice gas" pripada preduzeću MPP "Jedinstvo", a 30 odsto udela ima ovdašnja lokalna samouprava. Zbog brojnih malverzacija, uključujući i "divlju" gradnju energetskih objekata, Specijalnom odeljenju za suzbijanje korupcije pri Tužilaštvu u Kraljevu je već podneta krivična prijava protiv nekadašnjeg gradonačelnika Tihomira Petkovića i vlasnika MPP "Jedinstvo" Miće Mićića.

Stanarima je, u međuvremenu, ponuđeno da dođu u Gradsku upravu i sa nadležnima se dogovore o nadoknadi materijalne štete.

Raščišćavanje izgorelih stanova, Foto. N. Janković

Ovo, međutim, ne može uticati na utvrđivanje krivične odgovornosti. Jer, Inspekciji pri Ministrastvu rudarstva i energetike je već prosleđena prijava koja ukazuje na to da "Užice gas" posluje nazakonito.

Inače, predstavnik pomenute firme Danilo Stanković nije znao da odgovori na pitanje, da li merno-regulaciona stanica "Senjak", sa koje se snabdeva ovaj deo grada, ima upotrebnu dozvolu? Kaže, nije ovlašćen da odgovara na ovakva pitanja...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZNAČAJAN USPEH GIMNAZIJALKE IZ VRANJA: Dina Dodić druga na takmičenju u znanju latinskog jezika