NIKO NIJE REAGOVAO NA PRIJAVE DA GAS CURI: Dan posle eksplozije u Užicu, u kome su povređene četiri osobe, oštećeni stanari traže pravdu

N. JANKOVIĆ

06. 12. 2020. u 22:00

MUČNO i sumorno jutro osvanulo je u Užicu, dan nakon što su posle eksplozije i požara, četiri osobe povređene a dva stana u Ulici Miloša Obrenovića - potpuno uništena.

НИКО НИЈЕ РЕАГОВАО НА ПРИЈАВЕ ДА ГАС ЦУРИ: Дан после експлозије у Ужицу, у коме су повређене четири особе, оштећени станари траже правду

Od siline udara izbijeni prozori / Foto Nikola Janković

Najteže povređena Dragana Ž. (44) prebačena je u Beograd na dalje lečenje sa opekotinama trećeg stepena, u stabilnom je stanju, a stanari okupljeni oko zgarišta tvrde: živi smo samo pukom srećom, opasnost od curenja gasa prijavljujemo nadležnima već mesec i po dana, ali je neko problem želeo da zataška!

Eksplozija u Krčagovu otkrila je i jedno krivično delo: merno-regulacione stanice koje u Užicu ekskluzivno gradi AD "Užice-gas" - nemaju ni građevinske, ni upotrebne dozvole!

- Pre oko mesec i po dana, gas je počeo da se oseća u kupatilima, u svim stanovima. Lično sam prijavila inspekciji i firmi AD "Užice-gasu" koje obavlja gasifikaciju u Užicu, da imamo problem. Oni su dolazili, merili su aparatom i pokazalo se da gasa ima, ali su nas razuveravali, govoreći da opasnosti nema i da je reč o amonijaku ili o nekoj kiselini koja je prosuta u kanalizaciju. Bila sam uporna, svaki dan sam ih zvala, iz straha da će se nešto loše dogoditi - objašnjava stanarka zgrade u naselju Krčagovo. - Gas se osećao u svim kupatilima, dopirao je iz kanalizacionih cevi. Oseća se čak i napolju, u dvorištu zgrade, najviše kod jednog šahta. Međutim, iz AD "Užice-gas" nisu želeli da isključe dovod, uz komentar da je sve u redu. Otišli su uz savet "da samo malo otvorimo prozore da ima oduška".

Istu tvrdnju iznose svi stanari zgrade. Starica iz stana pored onog u kome je do eksplozije došlo, kaže da je stavljala masku svaki put kada bi ulazila u kupatilo.

- Plašila sam se trovanja ili eksplozije, toliko jako se gas osećao. Tuširala sam se kod dece tokom poslednjih mesec i po, od straha - dodaje žena iz zgrade u Ulici Miloša Obrenovića.

U trenutku eksplozije, u subotu, u 17.50, Dragana Ž. bila je sama u stanu.

- Živim u susednoj zgradi, moj prozor gleda tačno na stan u kome se eksplozija dogodila. Udar je bio zastrašujući, njihov prozor se razbio a kroz okno je iste sekunde izbila vatra. Beton, delovi zidova i fasade razleteli su se desetinama metara naokolo. Vatra je kuljala kroz prozor i terasu, bio sam siguran da preživelih u tom stanu nema - govori komšija, nad gomilom šuta i gareži. - Nedugo zatim, video sam kako ženu iz stana na sigurno iznosi njen komšija policajac. On je prvi ušao u stan.

Ubrzo su u naselje Krčagovo stigli vatrogasci i ekipa Hitne pomoći. Evakuisali su ukupno šestoro stanara, a ljude iz potkrovlja, iz stana koji se nalazi iznad onog u kome je do eksplozije došlo, izvukli su napolje kroz prozor, pa preko svojih merdevina podignutih uz fasadu.

Zgrada u užičkoj Ulici Miloša Obrenovića / Foto Nikola Janković

Dok stanari govore, na licu mesta pojavio se tužilac, istraga je u toku, a sva svoja saznanja stanari su ispričali nadležnima.

Za to vreme, vlasnici dva uništena stana, crna od gareži, izbacuju pepeo napolje. Među njima je i Borko Ž., sin teško povređene Dragane.

- Majka ima opekotine po nogama i telu. Neposredno pre eksplozije ona je izašla da prošeta psa, obavila je kupovinu. Eksplozija se dogodila minut nakon njenog ulaska u stan, najverovatnije kada je upalila svetlo. U stanu nemamo plinsku bocu, majka je nepušač... I bojler je ostao netaknut - objašnjava Borko. - Plamen ju je zahvatio, ona je istrčala na terasu, a zatim je komšija pritekao u pomoć. Dok se ovo ne reši, boraviću u selu...

Dok stanari dva stana traže smeštaj za period koji treba nekako preživeti, trajaće istraga čiji je cilj otkrivanje krivaca za nesreću koja se pukom srećom završila bez ljudskih žrtava.

TEŠKI PROPUSTI AD "UŽICE-GAS"

U JKP "Gradska toplana", "Novosti" saznaju da priključci i merno-regulacione stanice koje u Užicu gradi jedino AD "Užice-gas" - nemaju građevinsku dozvolu! Samim tim, nemaju ni upotrebnu dozvolu, a puštene su u rad, što predstavlja krivično delo.

- Deluje nemoguće i zastrašujuće, ali ovakvih, divljih MRS u vlasništvu AD "Užice-gas", u Užicu ima veliki broj: reč je o svih sedam kotlarnica konvertovanih sa čvrstih goriva na gas - objašnjavaju, za "Novosti", odgovorna lica u JKP "Gradska toplana". - Bez građevinske i upotrebne dozvole su i merne stanice firme "Sreten Gudurić", kompanije "Prvi partizan", to su čak i merno-regulacione stanice za Prvu osnovnu školu, za osnovne škole "Slobodan Sekulić", "Nada Matić", "Peta osnovna škola"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!