ČUVAR TRADICIJE I KULTURE: 65 godina prosvetno-kulturne misije Narodnog univerziteta u Vranju

J.S.

05. 12. 2020. u 16:09

ЧУВАР ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ: 65 година просветно-културне мисије Народног универзитета у Врању

Foto: J.S.

NA današnji dan pre 65 godina prosvetno – kulturnu misiju u Vranju započeo je tada Radnički univerzitet.

Osnivačkom skupštinom u sali bioskopa „Sloboda“, na kojoj je učestvovalo oko 250 najistaknutijih građana, pre svega učitelja, profesora, lekara, pravnika, političkih radnika, zanatlija i ljudi sa sela, započet je jedan od najvažnijih zadataka – osposobljavanje, obrazovanje i usavršavanje radnika i službenika.

Ustanova je kasnije ponela naziv Narodni univerzitet. Zbog epidemiološke situacije izostale su mnoge značajne manifestacije iza kojih stoji ova ustanova.

Na početku rada najčešći oblik narodnog prosvećivanja, bilo je držanje javih predavanja o aktuelnim temama za sredinu u kojoj se drže predavanja.

Foto: J.S.

Tokom godina, uporedo sa obrazovanjem, razijala se i kulturna delatnost ustanove. Organizovane su različite smotre, takmičenja, susreti stvaralaca i izvođača, pre svega u narodnom i folklornom stvaralaštvu, ali i u likovnim i muzičkim umetnostima. Susreti sela „Od maja do maja“ imali su za cilj da se u selima omogući brži razvoj poljoprivrede, da se stvore bolji uslovi života, da se obogati kulturni život, unapredi prosveta i zdravstvo, da se zaštiti i unapredi životna sredina. Sve to je organizovao Narodni univerzitet Vranje.

Foto: J.S.

I danas se nastavlja sa realizacijom velikog broja tradicionalnih manifestacija, ali i sa novim aktivnostima u oblastima obrazovanja i kulture. Smotra recitatora osnovnih i srednjih škola „Pesniče naroda mog“ je jedna od aktivnosti sa najdužom tradicijom od blizu pola veka. Takođe, u višegodišnje tradicionalne manifestacije koje organizuje Narodni univerzitet i danas, spadaju i predtakmičenje frulaša „Zlatna frula juga Srbije“, Međuokružna smotra dečjih folklornih ansambala i izvornih grupa, Etno- sajam, Saloni knjiga i dr.

Jedna od najznačajnijih kulturnih aktivnosti je svakako Likovna kolonija, koja postoji od 1974. godine, pod nazivom „Prohor Pčinjski“, a od 2002. pod nazivom „Vranje“. 

Među novijim manifestacijama posebno se izdvajaju Književna kolonija, a u skorije vreme je otpočela sa radom i Dečija likovna kolonija. Bogat kulturni sadržaj i aktivnosti Javne ustanove Narodni univerzitet dodatno oplemenjuje rad Likovne radionice, ali i izlagačka i izdavačka delatnost.

Foto: J.S.

Narodni univerzitet Vranje je ne samo čuvar kulturne baštine, nego i rasadnik mladih, talentovanih zaljubljenika u likovnu umetnost i književnost. Uporedo sa kulturom, u budućnosti će se nastaviti i sa obrazovnim aktivnostima u delu neformalnog obrazovanja odraslih, gde beležimo najveći uspeh, jer smo za samo tri godine akreditovali deset najtraženijih programa za različita zanatska zanimanja.

Ova ustanova ima razloga da bude ponosna na dugogodišnju bogatu tradiciju, ali takođe ima mnogo inovativnih planova za vreme koje dolazi i u kome će se videti neophodnost postojanja jedne ovakve institucije kao što je JU Narodni univerzitet u Vranju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)