KALABIĆU JE MESTO U MUZEJU: Odbornik SPAS u Valjevu Nebojša Tadić traži istorijsku dopunu stalne postavke

B. PUZOVIĆ

30. 11. 2020. u 13:22

ODBORNIK u Skupštini grada na Kolubari Nebojša Tadić (SPAS) zahteva da u stalnoj postavci ovdašnjeg Narodnog muzeja svoje mesto dobiju Nikola Kalabić, komandant Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, te njeni ostali pripadnici koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu.

КАЛАБИЋУ ЈЕ МЕСТО У МУЗЕЈУ: Одборник СПАС у Ваљеву Небојша Тадић тражи историјску допуну сталне поставке

Foto B. Puzović

Zato je pozvao zaposlene u valjevskom Narodnom muzeju da razmotre sve činjenice i - kako je naveo - po pravdi svakome odrede mesto u istoriji grada, te zaslužne uvrste u stalnu postavku.

Nebojša Tadić, Foto Arhiva Vesne Kalabić

 

Nikola Kalabić , Foto Arhiva Vesne Kalabić

Inače, tokom zasedanja lokalnog parlamenta, Tadić upitao i zašto nekome u Valjevu smeta da se ispravi istorijska greška o pripadniku JVO Nešku Nediću, te zašto se i dalje šire neistine o najboljem valjevskom geometru Nikoli Kalabiću. Naveo je i to da, po svim pokazateljima, nije bila dovoljna laž da je Kalabić sarađivao s Nemcima, već je proglašen i za dvostrukog izdajnika - da je komunistima, navodno, odao đenerala Dražu Mihailovića.

- Sramota je da se za rehabilitaciju ovog velikog valjevskog intelektualca i junaka bore samo njegovi potomci - kaže Tadić. - Zašto u Narodnom muzeju nema ništa o pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini i pokretu Draže Mihailovića, pogotovo jer je poslednjih godina istorija razotkrila mnogo toga.

Vreme je da se Srbiji kaže i to da je uz Dražu bio i Aleksandar Mišić, sin legendarnog vojvode Živojina Mišića...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a