MOST DO HRAMA NOSI IME PATRIJARHA: Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Prolom banji poslednja koju je osveštao patrijarh Irinej (FOTO)

D.Zečević

22. 11. 2020. u 15:14

- SA velikom tugom primili smo vest o upokojenju njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja. Vaša blagonaklonost i iskrena ljubav prema Toplici ostaće zauvek kao simbol duhovnog jedinstva i želje za očuvanjem srpskog identiteta.

МОСТ ДО ХРАМА НОСИ ИМЕ ПАТРИЈАРХА: Црква Преображења Господњег у Пролом бањи последња коју је освештао патријарх Иринеј (ФОТО)

Foto: D.Zečević

- Sa ponosom ćemo se sećati Vašeg truda, velike želje i angažovanja za obnovu manastira svetog Nikole u Kuršumliji i očuvanju Nemanjine Toplice.Radovali smo se svakom Vašem dolasku a poslednji će ostati zapisan u istoriji našeg grada - napominjući da je crkva Preobraženja Gospodnjeg u Prolom banji koju je sagradilo kuršumlijsko preduzeće “Planinka” poslednja svetinja koju je osveštao upokojeni patrijarh Irinej, Radoljub Vidić, predsednik kuršumlijske opštine oprostio se ovim rečima od upokojenog srpskog patrijarha.

Foto: D.Zečević

Naime, tokom poslednje posete Toplici, odnosno kuršumlijskoj opštini, srpski patrijarh je osveštao zvona za obnovljenu kulu na manastiru svetog Nikole kod Kuršumlije, dok je sledećeg jutra, odnosno četvrtog oktobra, služio čin Velikog osvećenja hrama Preobraženja Gospodnjeg.

Foto: D.Zečević

Osveštenje crkve

- Za izgradnju ovog hrama na steni nadomak banjskog hotela, blagoslov je dao upravo upokojeni srpski partrijarh 2010 godine jer ga je podsetilo na Tavor, odnosno mesto gde se Isus Hirst preobrazio u svoju božansku prirodu. Crkva je prema želji patrijarha Irineja posvećena upravo Preobraženju Gospodnjem, a sagrađena je tri godine kasnije dok je 2014. godine oslikana - ističu iz kuršumlijskog preduzeća “Planinka” koje je sagradilo hram, a kako bi crkva sagrađena na steni bila dostupan vernicima, odnosno kako bi se do nje stiglo, sagrađen je pešački most dugačak 56 metara koji je posvećen upravo upokojenom patrijarhu Irineju i koji je još za njegovog života odnosno izgradnje hrama dobio naziv “Most patrijarha Irineja”.

Foto: D.Zečević

- Vaša svetosti ostavili ste nam važan zadatak svojim velikim delima i uverenjem u bolje dane i bolji život. Nastavićemo da čuvamo, gradimo i negujemo Nemanjinu Toplicu, onako  kako ste nam govorili da se samo na taj način srpski narod vraća veri, sebi i svojim korenima. Vaša dela nastaviće da žive u Nemanjinoj Toplici i zauvek u našim srcima za sadašnje i buduće generacije - navodi se u oproštajnom pismu predstavnika kuršumlijske opštine i preduzeća “Planinka” koje je pomoglo i obnovu manastira svetog Nikole odnosno izgradnju zvona na zvoniku obnovljene severne kule.

 

Foto: D.Zečević

OBNOVA

Tokom poslednje posete Kuršumliji i Prolom banji u kojoj je osveštao crkvu Preobraženja Gospodnjeg srpski patrijarh Irinej je napomenuo da je ova, nekadašnja oblast svetog Stefana Nemanje, nekada sva blistala hramovima i da nema sela ili šume u kojoj se ne nalaze ostaci nekog hrama.

- Upokojeni patrijarh se upravo zbog velikog broja hramova na ovom području zalagao da Kuršumlija povratki prvobitni naziv Bele Crkve - kažu nam u kuršumlijskoj opštini i podsećaju da se upokojeni patrijarh jako radovao obnovi manastiru svetog Nikole, prvoj Nemanjinoj zadužbini i napominjao da "treba razmišljati i o obnovi manastira presvete Bogorodice".          

                                                                        

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!