HAOS ISPRED APOTEKE U SEVERNOJ MITROVICI: Policija pokušala da zapleni lekove, okupio se veliki broj građana (VIDEO)

Novosti online

19. 11. 2020. u 14:12

TZV. kosovsko ministarstvo zdravlja u saradnji sa carinom i policijom tzv. Kosova, izvršilo je danas upad u apoteku u Severnoj Mitrovici, kako bi zaplenili lekove koji nisu registrovani u zdravstvenom sistemu Kosova, a zahvaljujući meštanima Mitrovice koji su se u velikom broju okupili ispred jedne od apoteka, nijedan lek nije zaplenjen.

ХАОС ИСПРЕД АПОТЕКЕ У СЕВЕРНОЈ МИТРОВИЦИ: Полиција покушала да заплени лекове, окупио се велики број грађана (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Kako je za Kosovo onlajn izjavio Vojkan Laketić vlasnik jedne od apoteka u Severnoj Mitrovici, akcija je organizovana kako bi se izvršila provera da li su lekovi koji se prodaju u srpskim apotekama registrovani u kosovskom zdravstvenom sistemu.

- Problem je što naši lekari rade po srpskom sistemu, a to znači da lekari prepisuju lekove koji su registrovani u srpskom sistemu. Ako uzmete jednu prosečnu apoteku u Severnoj Mitrovici, više od 80 odsto lekova nije registrovano u kosovskom sistemu, a oni su sad došli da zaplene te lekove. I to u sred ove pandemije, sada kada vidimo kakve su brojke sa novozaraženim, preminulim...pri tome oni sami nisu nosili zaštitnu opremu, a ušlo je njih 15-oro unutra - ispričao je Laketić.

Kako je napomenuo, za takvu situaciju krive su isključivo vlasti iz Prištine.

- Sami su tako nametnuli, oni su pre pet godina sporazumima u Briselu obećali da će registrovati sve naše proizvode. Naravno, od tog obećanja nije bilo ništa i sada je to ostalo tako. Dakle, rešite status, pa ćemo onda i mi onda raditi po tom sistemu - poručio je Laketić.

Kako je rekao, veliku podršku su dobili i od građana Severne Mitorvice.

- Uz pomoć naroda smo odbranili ono što je moglo da se odbrani. Sad je pitanje šta će biti sutra, možda se najave, a možda opet dođu nenajavljeni kao i danas, bez ikakvih dokumenata. Danas su samo upali kod čoveka u apoteku i zapretili da će zapleniti sve što budu našli. Čak su pozvali kombi carine, da se nije narod okupio verovatno bi mu sve odneli - kazao je Laketić.

Vlasnik apoteke u koju je izvršen upad, Blagoje Savić je, vidno uznemiren, rekao da je razlog za današnju akciju političke prirode.

- To je politički razlog ništa više. Registrovan sam i plaćam porez. Oni traže da celokupni lekovi i roba budu sa Kosova, a to je nemoguće. Naši zdravstveni radnici i doktori prepisiuju druge lekove i nije isti sistem zdravstva Kosova i Srbije. Prvo treba da doktori pređu na njihov sistem zdravstva, pa tek onda apoteke - rekao je Savić.

Ne želeći da daje više informacija o tome kako je sve izgledalo, Savić se upitao i da li iko razmišlja u kakvom trenutku dolaze da plene lekove.

-Ovo što se sad dogodilo i to u sred pandemije...ne znam šta da kažem...i ne znam da li neko razmišlja šta će biti sa severnim delom Kosova, kada ne bude mogao da se kupi neki lek, a hiljade i hiljade ljudi su bolesni. To treba da se reši. Nije ovo rešenje, a opet ne možemo da se non stop svađamo i da se prepiremo - bio je iskren Savić.

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)