LIM KAO PLUTAJUĆA DEPONIJA: Zbog brojnih smetlišta u Gornjem toku, reka kod Prijepolja ponovo je zatrpana otpadom

A. Rovčanin

07. 11. 2020. u 16:05

LIMOM ponovo "plove" stotine kubika smeća koje preti da izazove ekološku katastrofu na nekada jednoj od najčistijih reka, u kojoj su se čak i deca bezbrižno kupala.

ЛИМ КАО ПЛУТАЈУЋА ДЕПОНИЈА: Због бројних сметлишта у Горњем току,  река код Пријепоља поново је затрпана отпадом

Foto A. Rovčanin

Sada je narasla plutajuća deponija od plastike i najrazličitijeg otpada, a - zbog nedostatka finansijskih sredstava - postavljanje zaštitne sajle još nije dovršeno...

- Vetrovi i kiše gomilaju otpada koji može da ugrozi i rad elektrane. Štaviše, ako se podignu ustave, Priboj će praktično imati plutajuću deponiju, što se ovde već događalo - ukazuje Siniša Laković iz ekološkog udruženja "Jastreb".

Inače, osam opština kroz koje protiče Lim nemaju sanitarne deponije, a smetlišta se nalaze u priobalju, pa se ova reka "puni" najrazličitijim otpadom koje stiže iz Crne Gore i BiH, ali i sa lokaliteta Stanjevine u Prijepolju.

- Stručnjaci su utvrdili da se u Lim godišnje "slije" čak 40.000 kubnih metara smeća. Od toga, oko 40 odsto potone, petina se zadrži na obalama, a ostatak prođe vodenim tokom - poručuje predsednik Fonda za zaštitu životne sredine u pribojskoj Opštini Goran Reković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)