BRAZILCI TRAŽE ZLATO KOD BORA: Najveći svetski proizvođač gvožđa obavlja geološka istraživanja u Timočkoj Krajini

V. ĐORĐEVIĆ

24. 10. 2020. u 11:35

БРАЗИЛЦИ ТРАЖЕ ЗЛАТО КОД БОРА: Највећи светски произвођач гвожђа обавља геолошка истраживања у Тимочкој Крајини

Foto arhiva

KANADSKA geološka kompanija "Mundoro" je sa globalnom rudarskom korporacijom "Vale Kanada limitid", čije je sedište u Brazilu, zaključila ugovor o finansiranju istraživanja u potrazi za novim ležištima bakra i zlata na dve lokacije u Timočkoj Krajini.

Za početak, "Vale" će u istraživanja tokom naredne dve godine investirati dva miliona, a - ako produži saradnju na još godinu dana - za to će doplatiti još milion američkih dolara.

"Mundoro" je, podsetimo, novembra prošle godine sa "Valeom" zaključio ugovor o finansiranju istraživanja na četiri lokacije po Timočkoj Krajini, pa će u potragu za plemenitim metalima u Sumrakovcu, Osni, Dubravi i Padini Brazilci investirati čak 45 miliona dolara.

Rudnici

SRPSKA kompanija "Vavrina risorsis" je, u saradnji sa britanskom kompanijom "Mineko", kupila zemljište za buduću proizvodnju rude cinka i olova - u procesu likvidacije bivšeg rudnika "Suva ruda" kod Raške. U "Mineku" podsećaju i na to da su uspešno stabilizovali rudnike "Rudnik" kod Gornjeg Milanovca i "Veliki majdan" u Ljuboviji, a otvorili su i novi:  "Bosil-metal" u Karamanici kod Bosilegrada.

Sporazumom je predviđeno da "Vale" - kao najveći proizvođač gvožđa i drugi po produkciji nikla u svetu - može da stekne 51 odsto istražnih prava na ovim lokacijama, tako što će tokom naredne tri godine u geološka istraživanja investirati pet miliona dolara. Posle tog roka, pomenuta kompanija može da dobije i dodatnih 24 odsto udela, ako u nastavak projekta uloži još 40 miliona dolara.

"Vale" je, inače, vlasnik četiri rudnika nikla, tri ležišta gvožđa, dva rudokopa iz kojih dobija bakar i tri rudnika uglja koji se nalaze na pet kontinenata. Brazilci su 2007, za 19,4 milijarde dolara, kupili najveću kompaniju u Kanadi koja je proizvodila nikl, a osnovana je početkom 20. veka otvaranjem rudnika "Krejton" u Ontariju.

Pored zajedničkog rada sa "Valeom", kanadski "Mundoro" - u partnerstvu sa globalnom američkom rudarskom kompanijom "Friport Mek Moran" - aktivno učestvuje i u geološkim istraživanjima okoline boljevačkog sela Savinac, gde su na lokalitetu Tilva roš pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gramom srebra.

Podsetimo, "Mundoro" ima istražna prava i u okolini Borskog jezera, gde - u saradnji sa Japanskom nacionalnom kompanijom za naftu, gas i metale (JOGMEC) - obavlja geološka istraživanja na površini od 46 hektara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)