SARIĆ JE SVOJ AVION PRVI U SVETU PODIGAO SOPSTVENIM MOTOROM: Obeleženo 110 godina od prvog leta, samo sedam godina posle braće Rajt

J. LEMAJIĆ

21. 10. 2020. u 11:40

PRE 110 godina, samo sedam leta posle braće Rajt, sa subotičkog hipodroma, naočigled 7.000 ljudi, poleteo je avion Ivana Sarića.

САРИЋ ЈЕ СВОЈ АВИОН ПРВИ У СВЕТУ ПОДИГАО СОПСТВЕНИМ МОТОРОМ: Обележено 110 година од првог лета, само седам година после браће Рајт

Foto privatna arhiva

Letelica sastavljena u podrumu porodične kuće napravila je dva kruga od 30 metara i sletela uz ovacije Subotičana.

- Tek kada smo snimili film saznali smo još detalja o Sarićevom letu, da je bilo dosta sabotaža, da su mu počupali zastavice koje su označavale gde je trebalo da sleti. Sreća pa je u blizini bila pruga - kaže Miroslav Antelj, autor dokumentarnog filma o Ivanu Sariću. - Istorijska je činjenica da je on poleteo posle braće Rajt i Luja Blerioa ali činjenica je da su njihovi avioni katapultirani, a Ivan Sarić je prvi u svetu avion podigao sopstvenim motorom, napravio dva kruga i u drugom mu je pukao cilindar i on ga je spustio kao jedrilicu.

Na Sarićevom avionu bila su krilca, eleroni, kojima može da sleće i pokreće avion i koja se i danas koriste. On je izumeo i svećicu koju je poklonio "Bošu", koja se i sada proizvodi.

Pored naslednika, praunuka Đorđa Cvijanovića, avio-inženjera u Norveškoj, ime Ivana Sarića čuva i subotički Aeroklub, koji je u čast jubileja priredio avio-miting.

- Početkom Prvog svetskog rata, avion "Sarić 2" je bio spreman da leti, ali ga je on zapalio jer je avion u to vreme bio opasno oružje. Vozio je bicikl, pravio motocikl, a njegova žena je sigurno bila prva u Evropi koja je vozila automobile - podseća Bojan Burger iz AK "Ivan Sarić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)