SMEDEREVO OPET DIŠE NA ŠKRGE: Alarmantan i najnoviji izveštaj državne agencije za zaštitu životne sredine

J. ILIĆ

20. 10. 2020. u 12:16

NAJNOVIJI godišnji izveštaj o kvalitetu vazduhu Agencije za zaštitu životne sredine pokazuje da je vazduh u Smederevu tokom minule godine bio treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen.

СМЕДЕРЕВО ОПЕТ ДИШЕ НА ШКРГЕ: Алармантан и најновији извештај државне агенције за заштиту животне средине

Foto arhiva

Ponovo je konstatovano godišnje prekoračenje graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5. Podsetimo, Smederevo je istu, negativnu ocenu dobilo i 2018.

U izveštaju državne agencije stoji i to da je lane čak 121 dan registrovano prekoračenje maksimalno dozvoljene vrednosti čestica PM 10, a - od tri merna mesta: u centru grada, Ralji i u Vranovu - ovo poslednje je bilo najkritičnije.

UZALUD

ZBOG prekomernog zagađenja, pre nekoliko meseci je u Smederevu bio organizovan protest građana sa kojeg su poslate poruke i poziv na razgovor državi, ali i ambasadi NR Kine, zbog Železare HBIS.

Posle Bora i Novog Beograda, Smederevo ima i najveću godišnju vrednost sumpor-dioksida u vazduhu, dok je po koncentraciji azot-dioksida na četvrtom mestu u Srbiji. Po mernim mestima, najveće zagađenje azot-dioksidom je kod Tehničke škole, u centru grada, gde je tokom 140 dana zabeleženo prekoračenje.

Inače, izveštaj sačinjen je na osnovu monitoringa kvaliteta vazduha sa mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine. Od njih četiri u Smederevu, u neprekidnoj funkciji su dve - u centru grada i u naselju Carina - dok stanice nadomak Železare, u Vranovu i Ralji, uglavnom ne rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu