KO DOĐE NA POVLEN SHVATI ŠTA JE PRAVI RAJ: Osnovano udruženje za brigu o najvećoj i najmisterioznijoj u vencu Valjevskih planina

Branko Puzović

18. 10. 2020. u 09:15

POVLEN, ja, i svi mog godišta, decenijama smo iščekivali ovaj trenutak.

КО ДОЂЕ  НА ПОВЛЕН СХВАТИ ШТА  ЈЕ ПРАВИ РАЈ: Основано удружење за бригу о највећој и  најмистериознијој у венцу Ваљевских планина

Foto Povlen. net

Trebalo je da stasaju i postanu uspešni oni koji su bili deca u vreme našeg izlaska na ovu planinu: Filip, Milica, Vlado, Božić, Batan, Ljubiša, Obućina, Bojan, Mirko, Srđan i ostali iz te generacije da bi sazreli uslovi za osnivanje Udruženja za razvoj turizma, zaštitu i promociju prirodnih i kulturnih vrednosti planine Povlen.

Foto Povlen. net

Ovako je Dušan Mihajlović, nekadašnji gradonačelnik Valjeva, ministar unutrašnjih poslova Srbije i veliki zaljubljenik u Povlen, najveću i najvišu u vencu Valjevskih planina, pozdravio, kao predsedavajući, okupljene na osnivačkoj skupštini ovog udruženja, među kojima je bio i akademik i pesnik Matija Bećković koji je kratko i jasno poručio:

"Planine su za vrline." Zadatak Udruženja je da razvija turizam na Povlenu, štiti njegova prirodna dobra, čuva kulturne spomenike, narodnu graditeljsku tradiciju...

Osnivači Udruženje "Povlen Valjevo", Foto Fejsbuk

- Uveren sam da neće proći decenije do ostvarenja ciljeva Udruženja - poručio je Mihajlović. - Siguran sam da ćemo ubrzo imati Park prirode "Povlen", Spomenike prirode Taorska vrela, izvor Skrapeža, Povlenske kugle, Muzej narodnog graditeljstva, Turistički prostor "Jablanica" i pre svega čistu i uređenu voljenu planinu.

KRALjEVIĆ MARKO

NA Povlenu, nalaze se mnogobrojne kamene kugle raznih veličina, za koje legenda kažu da su suze Kraljevića Marka, ili da su vanzemaljskog porekla. Naučnici kažu da misterije nema, da su kugle u svetskoj literaturi poznate kao peščane lopte, dimenzija od nekoliko centimetara do nekoliko metara, da su nastale podvodnim klizanjem. Jedna grupa kugli nalazi se kod sela Mravinjci, a druga kilometar i po dalje, ispod izvora Bele vode, jednog od potoka koji čine povlensku reku Zabavu. Najveća je prečnika oko metar, a naučnici procenjuju da su kugle stare oko 150.000 godina.

Sa vrhom Mali Povlen, na 1.347 metara nadmorske visine, u pitanju je najveća i najviša planina u vencu Avala - Gučevo. Uz izuzetne prirodne lepote i retkosti, Povlen krase i mnoge legende - od one o alki za koju je Noje vezivao barku, preko morske obale, nalazišta fosila morskih puževa, do čuvenih povlenskih kugli, izvora Skrapeža, vodenice najčuvenijeg srpskog vampira Save Savanovića i beloglavih supova koji kruže nad njima.

HVALA DOMAĆINIMA

- Izuzetnu zahvalnost dugujemo povlenskim domaćinima Pepićima, Jovanovićima, Sekulićima, Vujetićima, Vasićima, Jeftovićima, Nikolićima, Radovanovićima, Milovanovićima, Milivojevićima, Jagodićima, Ostojićima, Tomićima i ostalima - rekao je Dušan Mihajlović, koji penzionerske dane provodi uglavnom na Povlenu. Osim sa domaćinima na ovoj planini, Mihajlović, veli, druguje i sa monahom - čuvarom Povlena, dva metra visokom skulpturom koju je u stoletnoj bukovini isklesao poznati vajar Milutin Ranković iz Lajkovca.

Povlen je najuočljiviji i najveći masiv u vencu Valjevskih planina. Udaljen pola sata vožnje od Valjeva, putem ka Bajinoj Bašti. Drugi put do padina i grebena Povlena vodi pored znamenitih manastira Ćelije i Lelić.

Taorska vrela, Foto TOV

- Zahvaljujemo se osnivačima koji su spremni da svoje vreme, znanje i iskustvo stave na raspolaganje da bi se ostvario naš program - rekao je direktor valjevske kompanije "Kej" Filip Maksimović, koji je jednoglasno izabran za prvog predsednika Udruženja, a za njegovog zamenika Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.

- Podsetio bih, svakako, na reči profesora Dragana Nedeljkovića, da kada dođeš na Povlen i pogledaš njegove smaragdne šume i cvetne livade, kako se njišu na vetru, senke oblaka koje klize po tom zelenom tepihu, oslušneš ptice, okusiš vodu, udahneš vazduh i s vrhova vidiš pola Srbije, pomisliš da je došlo do velike zabune i da je pravi raj baš ovde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!