UGROŽENO PRAVO NA ZDRAVLJE: Diskusija u Vranju posle projekcije filma o problemima žena sa invaliditetom

J. S.

25. 09. 2020. u 18:16

ODBOR za ljudska prava Vranje, u partnerstvu Organizacije za podršku ženama sa invaliditetom „Iz kruga Vojvodine“ i u saradnji sa Udruženjem obolelih od multiple skleroze, organizovao je projekciju filma o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom i poteškoćama sa kojima se one susreću u Vranju prilikom ostvarivanja svog osnovnog ljudskog prava – prava na zdravlje.

УГРОЖЕНО ПРАВО НА ЗДРАВЉЕ: Дискусија у Врању после пројекције филма о проблемима жена са инвалидитетом

Foto J. S.

Film je pokrenuo pravu lavinu inicijativa za rešavanje brojnih problema sa kojima se suočavaju žene sa invaliditetom.

Kako bi ostvarile svoja seksualna prava i očuvale reproduktivno zdravlje – žene sa invaliditetom se susreću sa nizom barijera i izazova, počevši od arhitektonski nepristupačnih zdravstvenih ustanova, preko uskraćivanja seksualnog obrazovanja i nepristupačnih informacija, pa do ukorenjenih stereotipa o invalidnosti.

Nakon emitovanja filma prisutnima su se obratile: Suzana Antić Ristić ispred Odbora za ljudska prava Vranje, zamenica gradonačelnika Zorica Jović i sekretar Udruženja obolelih od multiple skleroze Gordana Stojanović.

Svi su se složili da pandemija korona virusa, kao pretnja celokupnom zdravstvenom sistemu, zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja stavlja pod dodatni pritisak, jer je pristup postojećim uslugama podrške i zdravstvene zaštite dodatno ograničen. Ali, svako ima pravo na pouzdane informacije i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kako u doba krize, tako i nakon nje, poručeno je sa debate u Vranju.

Emitovanje filma je pokrenulo i diskusiju o tome kako unaprediti pristup zdravstvenim pregledima u Domu zdravlja Vranje i u službi za ginekologiju i akušerstvo opšte bolnice Vranje, pre svega u uslovima pandemije COVID – 19.

Predstavnice žena sa invaliditetom su istakle problem nekoršćenja postojećeg hidrauličnog stola za ginekološke preglede žena sa invaliditetom, koji se u uslovima korona virusa nalazi u crvenoj zoni.

Na debati je rečeno da po proceni u Vranju živi oko 2.500 osoba sa različitim oblicima invaliditeta, a da žene čine 90% članova Udurženja obolelih od multiple skleroze.

Foto J. S.

Prisutni su pokazali spremnost na preduzimanju konkretnih mera za rešavanje iznetih problema i prepreka, što potvrđuje i najavljeno potpisivanje Protokola sa udurženjima i Zdravstvenim centrom Vranje za organizovani bezbedni ginekološki pregled i pregled dojke žena u uslovima korona virusa, kao i spremnost užeg rukovodstva grada Vranja na poboljšanju usluge “Pomoć u kući” na zahtev osoba sa invaliditetom.

U cilju unapređenja seksualnih prava i očuvanja reproduktivnog zdravlja žene sa invaliditetom, dogovoreno je da realizatori projekta i prvi saradnici gradonačelnika Vranje dostave urgeniciju Ministarstvu zdravlja za brže montiranje lifta u krugu Zdravstvenog Centra Vranje namenjenog osobama sa invaliditetom.

U PET OPŠTINA I GRADOVA

Emitovani film je deo projekta “Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava” koji organizacija … Iz kruga Vojvodine, a realizuje se uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA. Sprovodi se u pet opština u Srbiji: Kragujevac, Raška, Temerin, Užice, Vranje, a traje od aprila do novembra 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)