UMETNOST IZ OBJEKTIVA: Na tradicionalnoj smotri u Valjevu okupljeni najbolji majstori fotografije

B. PUZOVIĆ

25. 09. 2020. u 15:35

VALjEVO je bilo domaćin najznačajnije smotre najboljih umetničkih fotografa Srbije.

УМЕТНОСТ ИЗ ОБЈЕКТИВА: На традиционалној смотри у Ваљеву окупљени најбољи мајстори фотографије

Foto A. Jovanović

U gradu na Kolubari, posle 57 godina, održan je Festival fotografije Srbije, a u okviru njega i 63. Republička izložba fotografije. Proglašeno je 10 najuspešnijih članova Foto-saveza Srbije, a nagrada za životno delo dodeljena je Goranu Maliću, kome je posvećen film "Lični pogled" iz ciklusa "Velikani srpske fotografije", prikazan na ovoj manifestaciji.

TRADICIJA

PRVI majstor fotografije u Valjevu bio je Đorđe Bukilica, danas tu titulu ponosno nose Miroslav Jeremić i Milan Marković, a kandidat je Branko Matić, koji je održao predavanje "Valjevska fotografska tradicija" - kaže predsednik Foto-kluba Valjevo.

- Valjevo je uvek bilo grad fotografije, pogotovo umetničke. Klub smo obnovili 2006. godine i do danas je među 10 najboljih u Srbiji.

Na Republičkoj izložbi, prikazano je 115 fotografija, 25 kolekcija, učestvovalo je 15 foto-klubova i 13 samostalnih autora. Priređena je i promocija foto-monografije članova FSS Danila Cvetanovića, Željka Đurića, Radosava Filipovića, Pjera Grujičića i Dragana Babovića. Među najuspešnijima je i Valjevac, majstor fotografije- Milan Marković. Valjevke Mirjana Jovanović i Vesna Mamula, dobile su međunarodna fotografska zvanja.

Foto M. Marković

- Fotografija je moja velika ljubav, već četiri decenije izlažem, a među 10 najuspešnijih članova Foto-saveza bio sam još u vreme bivše Jugoslavije - kaže Milan Marković. - To pre svega smatram kao moj doprinos klubu.

Predsednik Foto-kluba Valjevo, Aleksandar Jovanović ističe da su organizovali obuke i škole za mlade, ali su problem finansije. Ima mladih zainteresovanih za fotografiju, a posebno ističe Valjevsku gimnaziju i Poljoprivrednu školu u ovom gradu, koje imaju foto-sekciju.

- Valjevo godinama ima dobre fotografe, ali je problem nedostatak mladih članova - kaže predsednik Foto-saveza Srbije Branislav Brkić. - Najbolje mesto za edukaciju i uvođenje mladih u svet fotografije upravo su klubovi, a u valjevskom klubu su pre desetak godina upravo srednjoškolci i studenti bili veoma aktivni.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna