ČUJE SE RIKA JELENA POSLE POLA VEKA: Zov divljine odjekuje Vršačkim planinama, zahvaljujući poduhvatu vrenom 11 miliona

J. J. BALjAK

24. 09. 2020. u 16:15

ЧУЈЕ СЕ РИКА ЈЕЛЕНА ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА: Зов дивљине одјекује Вршачким планинама, захваљујући подухвату вреном 11 милиона

Foto J.J.Baljak

RIKA jelena ponovo se čuje na Vršačkim planinama, pola veka nakon što je ta trofejna divljač, isključivo ljudskim nemarom, istrebljena sa tog područja!

Zahvaljujući projektu JP "Vojvodinašume", koje je ovog februara na obroncima iznad sela Markovac oformilo uzgajalište "Lovačko imanje", jeleni, košute i njihovi mladunci danas ponosno, ali i oprezno šetaju lugovima i livadama, formirajući nova krda, koja će postepeno biti puštana u divljinu.

Pastirica tera vukove

KAKO bi zaštitili jelene od napada vukova, koji su se u velikom broju pojavili oko uzgajališta, na žičanu ogradu postavljen je savremeni električni pastir, kojim se upravlja daljinski, a za energetsko napajanje koristi solarne panele.

Branislav Stanković, Foto J.J.Baljak

- Znali smo da na Vršačkim planinama ima vukova, zbog čega smo za reintrodukciju odabrali baš karpatskog jelena, koji je naviknut na suživot sa vukovima, medvedima i risovima - kaže Stanković.

- Njegovo prisustvo je poželjno, jer u prirodnoj selekciji on uspeva da savlada samo ranjivu, bolesnu divljač, dok sa odraslim jelenima ima male šanse.

Za ovaj poduhvat, vredan 11 miliona dinara, odabrana je divljač iz Rumunije, sa Karpata, odakle je pre sedam meseci doveženo 40 košuta i 11 muških jedinki. Njihovo navikavanje na novo stanište odlično je prošlo, što potvrđuje i činjenica da je u maju, uprkos svim stresovima koje su životinje pretrpele tokom promene sredine, rođeno 21 tele.

Foto J.J.Baljak

- Očekujemo da će iduće godine priraštaj biti i do 30 novih teladi, a da ćemo do 2025. iz našeg uzgajališta u otvorenu prirodu pustiti oko 125 jelenske divljači. Time ćemo vratiti dug čoveka prema ovoj predivnoj planini - kaže Roland Kokai, direktor JP "Vojvodinašume".

POTOMSTVO

U PLANU je da potomstvo vršačkih jelena naseljava i druge krajeve Srbije, kako bi se unapredila genetska populacija ove divljači u zemlji.

Roland Kokai, Foto J.J.Baljak

Proces navikavanja karpatskih jelena na najvišu vojvođansku planinu trajaće još godinu dana, nakon čega će odabrane jedinke biti puštene u divljinu.

- Biološki najvrednija grla ostaće u uzgajalištu radi reprodukcije, dok će jedan deo divljači, preko ispustilišta na Lisičjoj glavi, promeniti sredinu. To ćemo raditi kontrolisano, jer će pet od 25 jedinki u krdu imati telemetrijske GPS ogrlice, kojima će se pratiti njihovo kretanje - objašnjava Branislav Stanković, izvršni direktor za lovstvo u "Vojvodinašumama".

Kako bi ovaj mukotrpan i humani posao imao smisla, neophodno je da lovačka udruženja edukuju svoje članove i buduće lovce da se odgovorno ponašaju prema divljači i prirodi. To poručuje Željko Sušec, direktor Šumskog gazdinstva "Banat" iz Pančeva, dodajući da su oni već obavili niz razgovora sa lovcima i udruženjima za zaštitu prirode.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)