O ODNOSIMA SRBA I HRVATA U KRALJEVINI SHS: Predavanje Ognjena Karanovića na Jutjubu Kulturnog centra Novog Sada

VN

23. 09. 2020. u 08:21

PREDAVANjE istoričara Ognjena Karanovića na temu „Odnosi Srba I Hrvata U Kraljevini SHS 1928/29.godine – ubistvo Stjepana Radića" može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

О ОДНОСИМА СРБА И ХРВАТА У КРАЉЕВИНИ СХС: Предавање Огњена Карановића на Јутјубу Културног центра Новог Сада

Foto: KCNS

Karanović je predavanje započeo postavljanjem pitanja – koliku ulogu je atentat na Stjepana Radića odigrao u budućim dešavanjima sa Jugoslavijom. Predavač je potom govorio o političkoj sceni nakon smrti Nikole Pašića, te je u sklopu toga pojasnio i raslojavanje unutar Radikalne stranke, stav koji je zastupao kralj Aleksandar Karađorđević, a takođe je govorio o parlamentarnim izborima koji su prethodili ubistvu Stjepana Radića.

Pojašnjavajući ciljeve stranke Stjepana Radića, Karanović kaže: „I za njih je bio cilj, što ćemo kasnije čuti, jednostavno da ta jugoslovenska ideja i jugoslovenska država pomognu upravo hrvatskom narodu da izgradi samostalnu državu. To je srž sukoba između hrvatskih političkih elita sa jedne strane i srpskih stranaka, prvenstveno iz Beograda, sa druge strane."

U nastavku, autor je detaljno obrazložio šta se dogodilo u skupštini. Naime, predstavio je karakter Stjepana Radića koji je često izazivao na sukobe vređanjem vladajuće koalicije kojoj je pripadao i Puniša Račić. Zatim, Karanović je objasnio i koje su se još značajne ličnosti nalazile uz Stjepana Radića, te i da je tog dana (20.06.1928) Radić odlučio da ne govori i da je zapravo raspravu sa Punišom Račićem vodio Ivan Pernar.

Međutim, zbog nepodnošljive atmosfere na sednici i uvredljivih reči Ivana Pernara, Račić vadi revolver i, pored ostalih, ranjava Ivana Pernara i Stjepana Radića. Radić umire dva meseca kasnije zbog lošeg zdravstvenog stanja i posledica ranjavanja. Odgovorivši na pitanje sa početka, da ovaj događaj nije ubio Jugoslaviju, već samo narušio odnose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije