U VALJEVU BEZ NOVIH SLUČAJEVA KORONE VEĆ 10 DANA: Epidemiološka situacija u Kolubarskom okrugu stabilna

B. P.

16. 09. 2020. u 15:16

U VALJEVU i Kolubarskom okrugu već 10 dana nema novih registrovanih slučajeva zaraze korona virusom.

У ВАЉЕВУ БЕЗ НОВИХ СЛУЧАЈЕВА КОРОНЕ ВЕЋ 10 ДАНА: Епидемиолошка ситуација у Колубарском округу стабилна

Foto: Pristup

U Opštoj bolnici u Valjevu na lečenju od kovida 19 nalaze se tri pacijenta, a u kućnoj izolaciji je 14 građana. Znatno je manje i pacijenata u kovid ambulanti Doma zdravlja u valjevskom Novom naselju – za razliku od špica drugog talasa, kada je bilo i po 300 pregleda, sada dnevno ima od 50 do 80 pacijenata, od toga je trećina prvih pregleda, a ostalo su kontrole.

Od novih pacijenata koji se javljaju na pregled, većina je sa simptomima prehlade koje su svojstvene za ovo doba godine. Imaju bol u grlu, malaksalost, temperaturu do 37,5 stepeni, ali su dobrog zdravstvenog stanja. Posle lekarskog pregleda, na kovid 19 dnevno se testira 30 osoba. Od 1. septembra u kovid ambulanti u Novom naselju dežura i pedijatar, tako da roditelji, koji sumnjaju na koronu, treba da decu dovedu na pregled.

Počela je sezona respiratornih infekcija, deca su pošla u školu, nešto više se boravi u kući, ima i puno alergijskih reakcija, ambrozija je u punom jeku, koje treba razlikovati od virusnog oboljenja – ističe dr Vanja Vučetić Vuković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Valjevo.

- Čim osete prve simptome, pacijenti treba odmah da se jave lekaru, da bi se na osnovu pregleda, utvrđivanja opšteg stanja i laboratorijskih nalaza zaključilo o kakvoj se infekciji radi. Građani su sada postali mnogo revnosniji i javljaju se na vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)