I ČEPOVIMA LEČE MALE SUGRAĐANE: Humanitarna misija neformalne grupe iz Svilajnca opravdala očekivanja

Z. GLIGORIJEVIĆ

15. 09. 2020. u 12:46 >> 07:51

NEFORMALNA grupa građana iz Svilajnca je pre nešto više od tri godine započela akciju pod nazivom "Doniraj čep da život bude lep".

И ЧЕПОВИМА ЛЕЧЕ МАЛЕ СУГРАЂАНЕ: Хуманитарна мисија неформалне групе из Свилајнца оправдала очекивања

Foto: SO Svilajnac

I, dvaput godišnje su organizovali akciju objadinjavanja prikupljenih količina, a sav prihod od njihove prodaje je bivao uplaćivan za lečenje obolele dece iz ove opštine. Organizatori akcije - Sara Stevanović, Marina Milutinović i Milena Radović - kažu da je samo tokom poslednjeg "preseka stanja" sakupljeno više od 700 kilograma čepova.

- Akciju smo započele jer smatramo da su Svilajnčani humani, ali i ekološki veoma odgovorni. U Srbiji postoje dve organizacije koje se na nacionalnom nivou bave prikupljanjem čepova u dobrotvorne svrhe, a mi smo želeli da imamo i našu, lokalnu organizaciju. Sada smo posebno ponosne na to što Svilajnčani više ne bacaju plastične zatvarače sa flašica vode, sokova, mleka, ulja, šampona, kupki, omekšivača, deterdženata... - naglašava Sara Stevanović.

Foto: SO Svilajnac

Marina Milutinović dodaje i to da su akciju započele kao grupa entuzijasta, ali da je nikada ne bi sprovele tako uspešno da nisu imale podršku predanih pojedinaca. Ne zaboravljaju ni lokalne institucije koje ne samo što sakupljaju veliku količinu čepova, već su uvek voljni da pomognu i u organizaciji.

Milena Radović kaže da je najveći problem to što retki otkupljivači žele da sarađuju sa neformalnim organizacijama, pa im je bilo teško da obezbede logistiku za preuzimanje čepova i postignu iole pristojnu otkupnu cenu. Sada imaju novog partnera, firmu "Kapa star risajkling" koji će, pored čepova, otkupljivati i ambalažno staklo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a