ČEP ZA HENDIKEP: Devojčice iz Batulovca skupljale plastične čepove da bi pomogle drugima

I. Mitić

09. 09. 2020. u 15:57

SARA, Ivona, Andrea i Sofija, devojčice uzrasta od devet do 13 godina, šest meseci su skupljale plastične čepove od flaša bačenih na otpad kako bi dale svoj doprinos akciji „Čep za hendikep“ i tako pomogle osobama sa invaliditetom.

ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП: Девојчице из Батуловца скупљале пластичне чепове да би помогле другима

Foto: OU Vlasotince

Sve je počelo u njihovoj školi, ali su ove četiri devojčice bile uporne čak i kada je akcija zvanično prekinuta. Džakove sa čepovima koje su prikupile u sredu su predale Udruženju distrofičara i svima poslale poruku da su, iako imaju malo godina, veliki ljudi.

Foto: OU Vlasotince

- Trudile smo se da sakupimo što više zatvarača i da ih damo u humanitarne svrhe. Prvo smo ih skupljali u našem selu, a posle i u susednoj Konopnici. Nismo odustajale ni kada je akcija u školi prekinuta. Većina drugara nije želela da nam se pridruži. Bilo je i onih koji su nas ismevali. Govorili su nam da time ništa nećemo postići, ali mi nismo odustajale – ispričala je jedanaestogodišnja Andrea Stojiljković.

Osim što su pohvalili humanost ovih devojčica predstavnici Udruženja distrofičara su im, u znak zahvalnosti, doneli i prigodne poklone. Potpredsednik ovog udruženja Dragana Petrović je naglasila da će njihov gest doprineti boljem i lepšem odrastanju desetoro dece iz ovog regiona koja su obolela od mišićne distrofije. 

O SVOJIM MUKAMA ĆUTE

Iako su još uvek deca ove devojčice imaju i svoje muke, ali o njima nisu želele da govore. Pričljivije su bile kada je reč o hobijima kojima se bave. Sara igra fudbal, a Ivona je veoma talentovana za crtanje. Njene crteže je jedan akademski slikar ocenio neverovatnim. 

- Ova deca danas i nama odraslima drže lekcije. Njihova poruka nije u količini novca, nego u količini dobrote, ljubavi i saosećanja. Nisu odustajale od svoje namere ni kada je kretanje bilo ograničeno. Za njih jednostavno nije bilo prepreka – kazao je Slaviša Pešić, potpredsednik Saveta mesne zajednice Batulovce.

Lično im je ponudio pomoć, barem u prevozu zatvarača iz susednog sela, ali su mu se devojčice zahvalile rečima: „Ovo je naša priča“. Baš ova rečenica je Slaviši bila motiv da pozove medije i da na taj način pokaže široj javnosti kako četiri devojčice iz njegovog sela, osim odanosti prema prijateljima, povezuje još jedna lepa osobina – humanost. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)