MIGRANTI PRAVE HAOS: Pokušali da napadnu policajce - Meštani strahuju za bezbednost

J. L.

08. 08. 2020. u 10:19

Iz dana u dan sve više migranata se može videti u pograničnim mestima, a oko stotinu njih pokušalo je nasilno da uđe u Mađarsku.

МИГРАНТИ ПРАВЕ ХАОС: Покушали да нападну полицајце - Мештани страхују за безбедност

Foto Printscreen

Kako je saopštila mađarska policija, oko stotinu migranata okupilo se tokom noći na srpskoj strani granice nedaleko od graničnog prelaza i mesta Reske, odnosno Horgoša sa srpske strane i pokušalo da ilegalno pređu na teritoriju Mađarske.

- Grupe migranata, koje su istovremeno pokušale na nekoliko mesta da uđu u Mađarsku, primećene su putem termovizijskih kamera. Ponašali su se nasilno, pokušavali da napadnu našu policiju i vojsku koje su čuvale granicu, bacali su kamenje na njih i nepristojno gestikulirali - navodi se u saopštenju policije Republike Mađarske. - Oko trideset migranata se popelo preko ograde i pokušalo da uđe u Mađarsku.

Foto J.L.

Na snimku sa kamera može se videti da su migranti nosili merdevine koje su im, pretpostavlja se, trebale da posluže za prelazak ograde. Merdevine su posle koristili da bi srušili ogradu u čemu, naravno, nisu uspeli. Posle nekog vremena i nekoliko neuspelih pokušaja da pređu na teritoriju našeg severnog suseda migranti su se povukli nazad u šumu.

Orban: Strah od zaraze

Premijer Mađarske Viktor Orban zatražio je u petak od ministra unutrašnjih poslova da policija i vojska, kao što su to činile i do sada zaustave svaki pokušaj ilegalnog prelaska granice.

- Svako ko na teritoriju Mađarske želi da uđe ilegalno, zaobilazeći kontrolu, predstavlja biološku i zdravstvenu pretnju i to po svaku cena treba sprečiti - rekao je Viktor Orban. - Povezivanjem migracije i epidemije virusa korona ne sme da se izgradi slika da je svaki migrant biološka bomba, ali neki od njih to zaista i jesu, i problem je što se ne zna ko jeste. Zato svakog ko ilegalno ulazi treba smatrati potencijalno zaraženim.

Minulog vikenda mađarske vlasti uhapsile su više od 40 ljudi, koji su ilegalno boravili u toj zemlji, dok je dvadesetak sprečeno da uđe u zemlju na mađarsko-srpskoj granici. Tokom njihove kontrole, migranti nisu mogli da pruže verodostojan dokaz o svom identitetu ili legalnosti boravka u Mađarskoj, policija otpratila do privremene bezbednosne granice i vratila na srpsku stranu.

Zbog ovakvih situacija na ulicama Horgoša, Martonoša, Majdana, Raba i drugih sela na obodu Srbije može se videti sve više "turista" sa Bliskog istoka.

Foto J.L.

- Nema prazne kuće u selu u koju nisu ušli bar na dan. Komšije kada ih primete isteraju ih, ali oni znaju danima da se kriju po šupama i pomoćnim prostorijama u dvorištu - priča nam Janoš B. iz Horgoša. - Kupuju u prodavnicama, šetaju ulicama, niko maske ne nosi, a sve mladići koji su ko zna odakle došli. Ljudi se sve više boje i zbog bezbednosti, ali i zbog zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna