ZAKON ČUVA SUPOVE OD ČELIČNIH PTICA: Zabranjeno nisko letenje oko kolonija beloglavih supova

Z. NIKOLIĆ

07. 08. 2020. u 10:00

ЗАКОН ЧУВА СУПОВЕ ОД ЧЕЛИЧНИХ ПТИЦА: Забрањено ниско летење око колонија белоглавих супова

Foto Tanjug

HELIKOPTERIMA nije dozvoljeno da lete nisko oko kolonija beloglavih supova u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac".

Nismo dobili nijedan zahtev koji se odnosi na vazduhoplovne aktivnosti, a samim tim nijedan koji bi se odnosio na vožnju helikopterima, kako na zaštićenom području Rezervata "Uvac" tako ni na jednom drugom prirodnom dobru.

Ovo se navodi u jučerašnjem saopštenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije nakon što je, pre nekoliko dana, helikopter leteo oko gnezda u uvačkoj koloniji beloglavih supova, a preplašeni mladunci koji još nisu bili spremni, pokušavali da samostalno lete i padali u jezero. Čuvari Rezervata uspeli su da pronađu tri od pet mladunaca, zbrinuli su ih i oni su zasad u dobrom stanju.

UVAC Najveće stanište beloglavog supa na Balkanu, Foto Tanjug

IZUZECI

ZAŠTITA beloglavih supova, kao temeljnih vrednosti na području Uvca, može se očuvati samo zabranom letova helikoptera - izričito piše u saopštenju Zavoda za zaštitu prirode. - Izuzeci mogu da budu samo u skladu sa legislativom, u slučaju požara, elementarnih nepogoda i udesa, u cilju zaštite javnog zdravlja i javne bezbednosti.

Ovaj događaj izazvao je burnu reakciju javnosti, ali se još ne zna u čijem vlasništvu je bio helikopter. Nepoštovanje propisa u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac" razlog je što je juče reagovao i Zavod, jer ova institucija izdaje precizne propise o zaštiti retkih vrsta. U saopštenju najavljuju i da će, po dostavljenim prijavama, stručnjaci Zavoda izaći na teren sa republičkom inspekcijom Sektora za predostrožnost i nadzor Ministarstva zaštite životne sredine. Navode i da je zabrana ovakvih preleta utemeljena u Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, kao i da je za sve vazduhoplovne aktivnosti iznad zaštićenih područja prirode neophodno obratiti se Zavodu u Beogradu, odnosno Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu.

BRIGA Čuvari spasli tri mladunčeta iz jezera, Foto rezervat Uvac

- Direktorat civilnog vazduhoplovstva se, za potrebe informisanja učesnika u vazdušnom saobraćaju o kretanju i staništima ptica i oblastima sa osetljivom faunom, obratio prvi put Zavodu za zaštitu prirode Srbije 2010. godine, a u kontinuitetu i poslednjih pet godina zahtevima o dostavljanju podataka i informacija u vezi sa migracijama i staništima ptica na teritoriji Srbije - navodi se u saopštenju zavoda.

- Direktorat civilnog vazduhoplovstva poseduje podatke Zavoda u vezi sa migracijom ptica na teritoriji Srbije, indikativnu kartu kretanja i koncentracije ptica tokom migracije kao i kartografski prikaz značajnih područja za ptice u Srbiji, gde je jasno naznačeno da je deo jugozapadne Srbije područje sa značajnom koncentracijom "osetljive faune".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Ika

07.08.2020. 10:11

И ово ће проћи без санкција и казне за одговорне као и све у овој нашој тужној Србији.

ByK

07.08.2020. 12:28

Зна се добро ко је. Господин који поседује тзв. индијанско село на Златибору. Све се зна...

Sloboda

07.08.2020. 13:29

Чуј! Не зна се чији је хелокоптер у питању. Господина ,недодирљивог, Жељка Митровића!!!!

Coja grof

07.08.2020. 20:09

U Srbiji je trenutno u upotrebi 47000 privatnih helikoptera. Bice vrlo tesko utvrditi ciji je. Moze da bude bilo ko. Ha, ha, ha. Ponovo ce sve da prodje bez ikakvih sankcija po bahate huligane kojima je sve dozvoljeno. Samo da gazda pogleda snimak nadzornih kamera pa ce da izadje sa saopstenjem za javnost.