JOŠ JEDAN GRAD UVEO VANREDNU SITUACIJU: Čitave porodice imaju simptome respiratornih infekcija

Tanjug

15. 07. 2020. u 11:18

USLED pogoršanja epidemiološke situacije, Štab za vanredne situacije opštine Bajina Bašta proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji te opštine.

ЈОШ ЈЕДАН ГРАД УВЕО ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ: Читаве породице имају симптоме респираторних инфекција

Foto: S.Babović

Mere koje su donete na sednici Štaba podrazumevaju ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, trgovinskih objekata, kladionica, benzinskih pumpi do 22 časa, prenosi prviportal.net.

Takođe, donete mere podrazumevaju zabranu okupljanja više od pet ljudi u zatvorenim i na otvorenim mestima, ali i novčano kažnjavanje onih koji ne budu nosili maske u zatvorenom prostoru.

Ove odluke donete su na osnovu toga što je u Domu zdravlja u Bajinoj Bašti u prvih 13 dana jula meseca u kovid ambulanti pregledano oko 800 pacijenata.

Od tog broja polovina njih imala je simptome respiratornih tegoba sa povišenom temperaturom.

"Od tih 800 dijagnostikovanih pregleda bile su 22 upale pluća sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i oni su hospitalizovani na infektivno odeljenje Opšte bolnice Užice", kazala je doktorka Nataša Lazić.

Kako je navela, na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva, to je izuzetno veliki broj pneumonija za vrlo kratak period, tačnije za desetak dana.

"Imamo situaciju da čitave porodice imaju simptome respiratornih infekcija", dodala je dr Lazić.

Trenutno se čekaju rezultati PCR testova za 37 pacijenata, a stacionar u Domu zdravlja od juče ne radi, naglasila je doktorka Lazić.

Kako je navela od osam zaposlenih u stacionaru - sedam sestara i jedan lekar, njih šest je sa simptomima sličnim COVID-u i svi oni su u procesu dijagnostike.

Dr Lazić kaže i da su najčešći prenosioci infekcije deca srednjoškolskog uzrasta, a da se najteža slika manifestuje kod pacijenata starosne dobi između 40 i 50 godina života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)