JOŠ JEDAN GRAD U SRBIJI PROGLASIO VANREDNU SITUACIJU

I.Mitić

13. 07. 2020. u 13:58

U GRADU na Veternici u ponedeljak je proglašena vanredna situacija koja će biti na snazi do 27. jula jer preporuke gradskog štaba vezane za suzbijanje epidemije virusa korona, donete pre sedam dana, nisu dale očekivane rezultate.

ЈОШ ЈЕДАН ГРАД У СРБИЈИ ПРОГЛАСИО ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ

Igor Mitić

Mere koje se odnose na  okupljanje građana, ograničen rad ugostiteljskh objekata do 23 sata i nošenje maski u zatvorenom prostoru, javnom i taksi prevozu postale su obavezujuće. Epidemiološku situaciju u Leskovcu ovdašnji Zavod za javno zdravlje(ZZJZ) ocenio je kao nepovoljnu jer se registruje stalni porast broja pacijenata na lečenju.

Vanredna situacija se uvodi kako bi se prekinuo lanac širenja zaraze, a odluka je doneta jer se preporučene mere uglavnom nisu poštovale.

To se posebno odnosi na većinu vlasnika ugostiteljskih objekata u gradu koji su se ponašali kao da epidemije nema pa su, umesto do 23 radili do dva časa posle ponoći. Oni su organizovali koncerte, „pena-partije“ i druge zabave sa velikim brojem posetilaca.

POPUNjENI KAPACITETI

U leskovačkoj Kovid bolnici smešteno je 130 pacijenata, dok je jedna osamdesetšestogodišnja osoba preminula dok je čekala rezultate testiranja. Ona je imala i pridružene bolesti, ali je u Kovid bolnicu primljena sa obostranom upalom pluća. U poslednja 24 časa ova bolnica je primila 16, a otpustila šest pacijenata, dok je jedna osoba, sa težom kliničkom slikom, transportovana u niški Klinički centar. Nadležni ističu da ukoliko se trend širenja virusa bude nastavio kapaciteti Kovid bolnice moraće da budu prošireni  kako bi novooboleli bili primljeni na lečenje.      

- Među obolelima imamo i mlađu populaciju i veći broj slučajeva sa teškom kliničkom slikom i na kiseoniku. Moramo da budemo rigidni i da se strogo pridržavamo socijalnog distanciranja – kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

On je potvrdio da je među obolelima i jedan od njegovih pomoćnika koji je, kako je ocenio, bio neodgovoran i kretao se bez zaštite, dok su ostali članovi kabineta dobili negativan rezultat.

Cvetanović je najavio da će u utorak biti testirani i svi direktori javnih preduzeća i ustanova. Prema poslednjim podacima od 16 pristiglih rezultata testiranja 10 je pozitivno na Kovid, dok u ZZJZ očekuju rezulate za čak 474 uzoraka. Od početka epidemije na području Jablaničkog okruga virusom korona zaraženo je 1050 osoba od čega 820 Leskovčana. Vlasotince ima 120 registrovanih slučajeva, Lebane 60, Bojnik 28, a Medveđa 22.                  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a