KONCERTNI MARATON POD VEDRIM NEBOM: Jedinstvena manifestacija Muzičke škole “Živorad Grbić” u Valjevu

B. PUZOVIĆ

10. 06. 2024. u 20:46

PRAVI koncertni maraton pod vedrim nebom priredili su učenici i profesori Muzičke škole “Živorad Grbić” u Valjevu.

КОНЦЕРТНИ МАРАТОН ПОД ВЕДРИМ НЕБОМ: Јединствена манифестација Музичке школе “Живорад Грбић” у Ваљеву

Foto Đ. Đoković

Na platou, u centru grada, kod Muselimovog konaka, na koncertu nazvanom “Stvarnost koja peva”, tokom celog dana i večeri, nastupilo je više od 300 izvođača – od muzičkog zabavišta i pripremnog razreda, do srednjoškolaca, uključujući i učenike izdvojenih odeljenja valjevske muzičke škole u Lajkovcu, Mionici i Osečini.

U pitanju je treći koncert na istom mestu, koji simbolizuje završetak uspešne školske godine i bogatog programa koje je MŠ “Živorad Grbić” organizovala povodom sedam decenija postojanja. Finalno obeležavanje jubileja planirano je, inače, na jesen, kada je škola zvanično počela da radi 1954. godine.

- Prostor ispred Muselimovog konaka postao je omiljen u Valjevu upravo zbog ovih koncerata – kaže ponosno direktorka MŠ “Živorad Grbić” mr Suzana Radovanović Perić. - Zadržali smo istu koncepciju kao prethodne dve godine, s tim što smo sada, prvi put, na koncertu okupili apsolutno sve naše đake. Kad je pripremni razred u pitanju, imali smo goste iz izdvojenih odeljenja, njih oko 150 na sceni, koji su nastupali u pratnji svojih profesora. Za razliku od lane, kada smo imali ansambl harmonika, sada imamo orkestar 20 harmonikaša, nastupio je naš prepoznatljivi “Feniks”, gudači osnovne škole, nešto veći ansambl gitara, dueti na klaviru, dva kamerna trija, mešoviti horovi...

Među najuspešnijima, za primer

Škola ima oko 650 učenika i ubraja se među najuspešnije u Srbiji i inostranstvu. Uz brojna priznanja koja učenici i profesori dobijaju na državnim i međunarodnim manifestacijama, škola organizuje takmičenje gitarista “VART”, Međunarodne susrete flautista “Tahir Kulenović”, Festival horova “HORFEST” i Međunarodno takmičenje gudača “Zlatne stepenice”.

Brojna publika uživala je u izvođenju kompozicija za decu, narodnog stvaralaštva. Sledile su, potom, kompozicije klasične, tradicionale, popularne i filmske muzike, koju je izvelo više od stotinu učesnika u orkestrima, horovima, kamernim ansamblima škole...

- Na koncertu se čulo sve što smo radili u toku školske godine – kaže direktorka. - Veoma smo svesni da koncerti na otvorenom zahtevaju specifičan repertoar, ponajmanje klasičnu muziku. Ideja je bila da kroz popularne kompozicije privučemo publiku i delima klasičnog repertoara, jer kada čuju pitke melodije, poželeće i one ozbiljnije, te i da dođu u našu školu, koja ima veoma bogatu koncertnu sezonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SKANDAL NA KONFERENCIJI: Delegacija Srbije napustila sastanak, sramne provokacije hrvatskog predstavnika

SKANDAL NA KONFERENCIJI: Delegacija Srbije napustila sastanak, sramne provokacije hrvatskog predstavnika

DELEGACIJA Srbije i zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević napustili su danas godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i bezbednost parlamenata Jugoistočne Evrope nakon što je poslanik hrvatskog Sabora, govoreći o Savetu Evrope, rekla da će Priština biti primljena u Savet Evrope što je bila direktna provokacija upućena delegaciji Srbije.

12. 06. 2024. u 16:13

Komentari (0)

8 DANA VEĆ OD 560€ ALL INCLUSIVE Otkrijte raj na plažama Marsa Matrouh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!