ZA POJEDINCE I KOMPANIJE 20.000 DOLARA: U Kragujevcu osnovan Fond za podršku zapošljavanja osoba sa invaliditetom

V. Hadžić

27. 05. 2024. u 08:36

PRVI Fond u Srbiji koji će omogućiti finansijsku podršku osobama sa invaliditetom za pokretanje privatnog posla, kao i poslodavcima koji ih zapošljavaju, osnovan je u Kragujevcu.

ЗА ПОЈЕДИНЦЕ И КОМПАНИЈЕ 20.000 ДОЛАРА: У Крагујевцу основан Фонд за подршку запошљавања особа са инвалидитетом

Foto: Grad Kragujevac

Realizuje se u okviru projekta „Posao po meri“ uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u partnerstvu sa Forumom mladih sa invaliditetom. Vrednost ovog revolving fonda je 20.000 dolara.

Ugovor o osnivanju Fonda potpisan je u Kragujevcu između Fondacije „Ana i Vlade Divac“, Grada Kragujevca i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Osobe sa invaliditetom koje žele da se zaposle ili da započnu sopstveni biznis imaće priliku da dobiju beskamatne pozajmice i da sredstva vrate u fond u naredne tri godine. Tako će i sledeće godine novi kandidati moći apliciraju i dobiju podršku iz ovog fonda. U narednom periodu ćemo razvijati kriterijume  za podršku, a javni poziv će biti objavljen u naredne dve ili tri nedelje – kazala je Ana Košel iz Fondacije „Ana i Vlade Divac“ i naglasila da će za podršku moći da konkurišu i kompanije koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom

Novac kojim će raspolagati Fond obezbeđuju Fondacija „Ana i Vlade Divac“ - 12.5 hiljada dolara i Grad Kragujevac - 7.5 hiljada dolara. Dosadašnje mere podrške zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Kragujevcu, prema podacima koje je izneo Dejan  Ružić, pomoćnik gradonačelnika, rezultirale su smanjenjenjem broja nezaposlenih invalida na tržištu rada sa 1.700, pre nekoliko godina, na oko 1.000.

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja raspisaće javni poziv, vršiti izbor kandidata i pružati im podršku pri konkurisanju za novac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto