„PAŽLJIVKO“ UČIO NOVOSADSKE OSNOVCE PRAVILA PONAŠANJA U SAOBRAĆAJU : Akcija Agencije za bezbednost saobraćaja

S. B.

11. 04. 2024. u 13:51

ZAJEDNIČKI cilj promotivno- preventivne kampanje „Pažljivko“, usmerene ka zaštiti najmlađih učesnika u saobraćaju, je „nula“ stradalih mališana, kao i odraslih osoba u saobraćajnim nezgodama.

„ПАЖЉИВКО“ УЧИО НОВОСАДСКЕ ОСНОВЦЕ ПРАВИЛА ПОНАШАЊА У САОБРАЋАЈУ : Акција Агенције за безбедност саобраћаја

S.B.

To je potvrđeno danas u osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Novom Sadu, gde su u druženju sa više od 70 đaka prvaka i njihovih učitelja i nastavnika, Dina Vučinić, članica gradskog veća za obrazovanje i Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, ali i akteri pozorišne predstave, predočili model prevencije.

- Reč je o intersektorskoj saradnji u kojoj je briga o najmlađim učesnicima u saobraćaju zajednički prioritet- kaže Vučinićeva.- Uvek ćemo biti partneri na istom zadatku sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, jer nam je cilj dostizanje vizije „Nula stradale dece u saobraćaju“. Podržavamo aktivnosti koje doprinose unapređenju bezbednosti saobraćaja. U poslednjih pet godina, iz budžeta Grada izdvojeno je 32 miliona dinara za edukaciju dece od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Takođe, preko Gradske uprave za saobraćaj, izdvajamo značajna sredstva za obuku pravilnog korišćenja dečijih auto-sedišta, kao i za njihovu nabavku. Ozbiljno radimo na unapređenju infrastrukture i nastavićemo da brinemo jer nam je bezbednost građana, a pogotovo dece na prvom mestu.

Branko Stamatović je istakao da je tradicionalna kampanja „Pažljivko“ prepoznatljiva među decom i da daje pozitivne rezultate.

-Agencija za bezbednost saobraćaja je pokrenula inicijativu da nijedno dete ne strada više u saobraćajnim nezgodama. Naš cilj je da se na interesantan način deci skrene pažnja na to šta je bezbedno, a šta nije u različitim saobraćajnim situacijama na putu od kuće do škole, kao i posle škole na ulici, u parku, u automobilu ili autobusu.Ove godine u Novom Sadu podeljeno je 4.590 knjiga primerenih mališanima, „Pažljivkova pravila u saobraćaju”, za sve đake prvake, od čega 40 na mađarskom, i 30 na slovačkom jeziku. Za očekivati je da ih deca čitaju zajedno sa roditeljima i naravno, uz podršku vaspitača. Takođe, u 29 lokalnih samouprava je održano 29 edukativnih predstava, prikazani su i crtani filmovi, podeljene brošure… a organizovali smo i „Pažljivkovu smotru“, poseban edukativni vid takmičenja kroz igru za bezbedno ponašanje dece u saobraćaju- naglasio je Stamatović.

Tom prilikom, pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju predočena su prvacima predstavom „Pažljivko“ osmišljenoj sa ciljem da im se na zabavan način pomogne  da se osamostale u saobraćaju, da budu bezbedna na putu od škole do kuće, u svakodnevnim situacijama i da od malih nogu steknu dobre navike.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu