DOBILI KOMFOR KOJI NE MOGU DA PRIUŠTE: Nedaće stanara nekadašnjeg kolektivnog smeštaja nadomak Bača, koji je izgoreo

Zoran Rajić

14. 03. 2024. u 07:00

LjUDI kojima su u oktobru 2020. godine izgoreli stanovi u kolektivnom smeštaju u naselju Ekonomija 1, udaljenom šest kilometara od Bača, nisu zadovoljni životom u novoj zgradi, podignutoj za njih u centru grada, u koju su se uselili pre sedam meseci. Razlog negodovanja su veliki izdaci za kiriju i komunalije, koje nisu imali u ranijem prebivalištu. Stanovali su besplatno, a plaćali samo struju i vodu, dok su ogrevno drvo jeftino kupovali ili ga sakupljali u obližnjoj šumi.

ДОБИЛИ КОМФОР КОЈИ НЕ МОГУ ДА ПРИУШТЕ: Недаће станара некадашњег колективног смештаја надомак Бача, који је изгорео

foto Z. R.

Zgrada je napravljena za 16 porodica, sa jedanaestoro dece, iz izgorelog objekta, ali je u međuvremenu preminulo četvoro samaca, a jedna žena se odselila. Novi stanovi nisu dodeljeni ni trajno ni bez nadoknade, kako se očekivalo, nego u zakup na pet godina.

- Stanarina je 2.630 dinara za dvosobne stanove, 1.650 za jednosobne i 1.250 za garsonjere. U ugovoru piše da ćemo biti iseljeni ako tri meseca uzastopno ili četiri meseca u toku godine ne platimo zakupninu. To je sad vrlo realna pretnja, jer u ovo vreme, kad nema sezonskog posla, ne možemo da ispunimo tu obavezu - napominje Stevan Hajek, jedini zaposleni od svih stanara, koji takođe već duže vreme, zbog krize u preduzeću, nema primanja, a izdržava petočlanu porodicu.

Predsednik Panić ćuti

ODGOVORE na žalbe stanara nove zgrade pokušali smo da dobijemo od predsednika Opštine Bač, Steve Panića i njegove zamenice Marine Balaban, ali se nisu odazivali na pozive, niti na molbu, upućenu pre više od 15 dana, da daju pisane odgovore. V.d. načelnika OU Dražen Veinović bio je spreman za razgovor, ali je, kao novi na toj funkciji, rekao da nije upućen u problematiku. Jedan od opštinskih fukcionera, želeći da ostane anoniman, kazao je da se "borio za te nesretnike, ali nije uspeo".

Neprijatno iznenađenje bile su i toplotne pumpe za zagrevanje stanova, jer se, kaže Hajek, pokazalo da je to zapravo grejanje na struju, za koju pojedina domaćinstva mesečno izdvajaju i više od 20.000 dinara.

Stanari su pokušali da svoje probleme predoče odbornicima, ali im je zabranjeno da prisustvuju sednici SO. Njihov problem je u lokalnoj skupštini, kao i dopisom Opštinskoj upravi, predočio odbornik GG "Moj Bač" Zdravko Vulin.

- Požar zbog kojeg su izgubili krov nad glavom iskorišćen je da bi se manipulisalo tim ljudima. Naterani su da potpišu ugovor o zakupu stanova, iako se o tom dokumentu nije raspravljalo na sednici SO. Njima je, umesto stanova, trebalo obezbediti kuće, u kojima bi, kao tamo gde su ranije stanovali, mogli da drže domaće životinje i ne budu na ivici socijalne izdrživosti - rekao je Vulin.

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave