PAORI RAVNALI ATARSKE PUTEVE: Poljoprivrednici Južnog Banata uoči početka prolećnih radova uređuju prilaze njivama

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

12. 03. 2024. u 12:46

RATARI iz Južnog Banata i ove godine su se udružili, kako bi pred početak prolećnih radova u polju uredili atarske puteve, koji su tokom jeseni i zime bili devastirani. Uzane kolske puteve (lenije) su ravnali svojim traktorima i priključnim mašinama, dok su im lokalne samouprave za taj posao obezbedile naftu.

ПАОРИ РАВНАЛИ АТАРСКЕ ПУТЕВЕ: Пољопривредници Јужног Баната уочи почетка пролећних радова уређују прилазе њивама

Foto: Grad Vršac

U ataru Vršca i obližnjih sela Pavliš, Uljma i Veliko Središte najpre je izgrađeno 15 kilometara puteva sa čvrstom podlogom, uz finansijsku pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Potom su ratari iz Uljme i Pavliša sami ravnali preostale lenije, kako bi lakše i bezbednije mogli da dođu do svojih njiva.

Foto: J.J.Baljak

Slobodan Jovanov

- U selima u kojima poljoprivrednici nisu u mogućnosti da se sami organizuju, mi angažujemo radne mašine, koje uređuju frekventne lenije. Na taj način smo osposobili preko 30 kilometara atarskih puteva u Mesiću, Jablanici, Markovcu, Gudurici, Potpornju i Ritiševu. Te puteve koriste i vikendaši i pecaroši - kaže Slobodan Jovanov, član Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Mehanizacija

PAORI za ovaj posao koriste tanjirače, drljače, setvospremače i valjke. Svi su složni u konstataciji da na ovaj način sami sebi olakšavaju pristup svojim njivama i obezbeđuju bolje uslove za prolećnu obradu zemljišta, koja će, zbog vremenskih uslova, početi ranije nego inače.

Foto: Grad Vršac

 

U opštini Alibunar je bila organizovana najmasovnija akcija do sada, zahvaljujući čemu su sređeni putevi na devet različitih potesa. Meštanima su u tome pomogli i radnici lokalnog komunalnog preduzeća, dok im je lokalna samouprava, uz naftu, obezbedila i doručak.

Isto je bilo i u opštini Opovo, gde se ove akcije tradicionalno organizuju u sva četiri naseljena mesta - Opovu, Barandi, Sefkerinu i Sakulama. Učestvovalo je blizu stotinu traktora, koji su izravnali oko 450 kilometara atarskih puteva - uključujući i to što su neke deonice morali da prelaze dva puta, jer su bile u veoma lošem stanju.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024