MANASTIR KOPORIN NA „SALONU VINA“ U PARAĆINU: Neguju vinograd od oko sedam hektara (FOTO)

Z. R.

03. 03. 2024. u 19:25

REDOVNI učesnik „Salona vina“ u Paraćinu već nekoliko godina je Manastir Koporin sa Crkvom Svetog Stefana koji pripada Eparhiji braničevskoj SPC i nalazi se kod Velike Plane.

МАНАСТИР КОПОРИН НА „САЛОНУ ВИНА“ У ПАРАЋИНУ: Негују виноград од око седам хектара  (ФОТО)

Izvor: manastiriusrbiji.com

Na štandu je i ovog puta diplomirani teolog Vladimir Tešanović predstavio vina napravljena od sortnog grožđa iz manastirskog vinograda, koji redovno ovom ženskom manastiru pomaže uvek kad je berba, pretakanje vina, proizvodnja, flaširanje...

-  Sva vina se proizvode na potpuno tradicionalan način u hrastvovim buradima, a naš glavni enolog koji se brine o proizvodnji svih vina je vladika Ignjatije požarevačko-braničevski. Samo manastirsko vinogorje je oko sedam hektara, a svi zasadi čokota su relativno mladi.Trudimo se da vina budu izuzetnog kvaliteta i najviše ih proizvodimo za potrebe Crkve, Eparhije braničevske, za potrebe pričešća...

Foto: Z. Rašić

Teolog Vladimir Tešanović

Od Tešanovića saznajemo da se u manastiru Koporin crvena vina prave od sorti  prokupac, merlo, apino noar, a od belih vina imaju tamjaniku, italijanski i rajnski rizling.

Inače, ktitor Manastira Koporin je despot Stefan Lazarević Visoki (1377-1427), a manastirska crkva je podignuta na prelasku iz 14. u 15. vek posle bitke kod Angore 1402. godine.

Od 1951. godine manastir Koporin se nalazi pod državnom zaštitom, a 1979. je proglašen za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave