Stručna podrška mamama i tatama: Posle niza edukacija, u Vršcu počinje realizacija projekta "Podsticajno roditeljstvo"

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

28. 02. 2024. u 09:45

STRUČNjACI iz svih javnih ustanova u Vršcu, koji se neposredno bave roditeljima i decom u ranom razvoju - od ustanova zdravstvene i socijalne zaštite, do obrazovnih institucija i udruženja - lane su, o trošku lokalne samouprave, završili edukacije kod najeminentnijih stručnjaka iz svojih oblasti, pa će od marta, u vršačkom Domu zdravlja, biti formiran "Kutak za roditelje", u kojem će biti organizovane radionice i predavanja.

Стручна подршка мамама и татама: После низа едукација, у Вршцу почиње реализација пројекта Подстицајно родитељство

Foto: Grad Vršac

Projekat nazvan "Podsticajno roditeljstvo", lokalna samouprava u Vršcu realizuje sa Unicefom, Ministarstvom za brigu o porodici i više strukovnih udruženja, a cilj je da se poveća natalitet i, pre svega, pruži podrška roditeljima dece do tri godine starosti. Jer, upravo se taj period smatra jednim od najznačajnijih u formiranju ličnosti.

Defektolozi

PRVA mera, koja će se realizovati tokom narednih devet meseci, biće podrška defektologa. Interaktivne radionice vodiće stručnjaci iz specijalne škole "Jelena Varjaški", a teme predavanja biće one koje su roditelji - u anketi realizovanoj po jaslicama - sami izabrali.

Dosad se za učešće u programu prijavilo više od 50 Vrščana.

- Akcenat smo stavili na podršku roditeljima, a ne direktno deci, kao što je ranije bio slučaj, jer se vodimo procenom da su mališani srećni kada se tako osećaju i oni koji ih primarno odgajaju. Kroz savetodavne i edukativne radionice, omogućićemo im da se lakše suoče i izbore sa problemima, te reše nedoumice tokom vaspitavanja dece, što su do sada morali sami da čine - objašnjava Maja Ristić Lažetić, članica Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja.

Osim u Domu zdravlja, mere podrške pružaće se i u Centru za socijalni rad, gde će posebno brinuti o porodicama iz osetljivih društvenih grupa, kao i o onim koje se nalaze u kriznim situacijama. Takođe, sve pomenute ustanove biće umrežene i u svakoj će postojati po jedna osoba zadužena za kontakt, koja će sva pitanja roditelja usmeravati na pravu adresu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)