RADNI CENTAR ZA INKLUZIJU: Subotičani, kroz podsticaj preduzetništvu, nastavljaju brigu o osobama sa invaliditetom

J. LEMAJIĆ

07. 02. 2024. u 11:51

ODLUČNO da osobama sa smetnjama u razvoju pomogne da se integrišu i osećaju korisno u sredini u kojoj žive, udruženje "ZaJedno" formiraće Radni centar za izradu dekorativnih sveća i sapuna. Pomenute artikle izrađivaće 25 mladih sa invaliditetom, koji u Subotici ne uspevaju da se zaposle ni pod opštim, ni pod posebnim uslovima.

РАДНИ ЦЕНТАР ЗА ИНКЛУЗИЈУ: Суботичани, кроз подстицај предузетништву, настављају бригу о особама са инвалидитетом

foto:J.L.

Reč je o projektu "Radnim angažovanjem do inkluzije", koji se realizuj u partnerstvu sa udruženjem osoba sa cerebralnom i dečjom paralizom "Volja za životom" iz Velike Plane.

- Radni centri su dobar način da se angažuju osobe koje poslodavci ih ne zapošljavaju u dovoljnom obimu. Imamo dobre zakone u ovoj oblasti, ali se oni nedovoljno primenjuju u praksi, za šta krivimo i privatni, i državni sektor, pa smo došli na ideju da oformimo Radni centar u kojem će ovi ljudi imati priliku da dokažu kako su sposobni za rad i koliko zaista vrede - ističe Radovan Radulović, predsednik Udruženja iz Velike Plane.

I, kaže, njihov Centar već je prerastao u preduzeće koje se bavi osmotskim sušenjem voća i povrća. Njihovi proizvodi mogu da se pazare u brojnim marketima, od Subotice do Vranja, a posebno naglašavaju da se u biznis nisu upustili da bi ih neko sažaljevao, već da kvalitetnim radom i proizvodima dokažemo da su osobe sa invaliditetom vredne, odgovorne i ravnopravne sa svima u društvu.

- Već godinama okupljamo i pružamo podršku osobama sa različitim vrstama smetnji u razvoju, a prioritet su nam programske aktivnosti namenjene mladima iz ove populacije, odnosno njihovim porodicama. Svi oni, upravo kroz učešće u ovakvim radionicama, zadovoljavaju potrebe za druženjem i radom. Imamo zaista pozitivna iskustva i na tim temeljima i želimo da osnujemo Radni centar za proizvodnju sveća i sapuna - zaključuje Snežana Maravić iz udruženja "ZaJedno".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)