DAROVI ZA MALOG JAKOVA: Pronatalnim merama Vrnjčani se staraju o novorođenim sugrađanima

G. ĆIROVIĆ

23. 01. 2024. u 13:12

DRUGOG dana ove godine u kraljevačkoj Opštoj bolnici „Studenica“ na svet je došao Jakov Nikolendžić, težine 3,35 kilograma i 53 centimetara dužine, prva beba sa teritorije opštine Vrnjačka Banja u 2024.

ДАРОВИ ЗА МАЛОГ ЈАКОВА: Пронаталним мерама Врњчани се старају о новорођеним суграђанима

Opština Vrnjačka Banja

Ponosne mlade roditelje Maju i Marka Nikololendžić i malog Jakova u njihovom porodičnom domu u Novom Selu posetio je Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine, i tom prilikom im uručio 100.000 dinara koje lokalna samouprava dodeljuje svakoj prvorođenoj bebi u novoj kalendarskoj godini, kao i prigodne poklone.

- Rođenje Jakova donelo je mnogo sreće porodici Nikolendžić, a ja ne sumnjam da će u ovoj porodici i u ovom domu biti još dece. U budžetu su stvoreni uslovi da, pored realizacije razvojnog plana, možemo da radimo i na socijalnom planu i programu koji je zaista bogat. Upoređujući sa socijalnim planovima drugih lokalnih samouprava, mogu reći da smo u samom vrhu po iznosima koje opredeljujemo za realizaciju mera pronatalne politike - rekao je Boban Đurović.

Opština Vrnjačka Banja

 

On je podsetio da lokalna samouprava obezbeđuje i po 27.000 dinara za svako rođeno dete bez obzira na redosled rođenja, zatim nadoknadu nezaposlenim porodiljama od po 5.000 dinara mesečno, od momenta rođenja do navršene prve godine života deteta, za veštačku oplodnju, kao i druge mere pronatalne politike i mere podrške i zaštite porodice.

- Prateći politiku Vlade Srbije, shodno mogućnostima u budžetu, povećavaćemo davanja i podržavati svu novorođenu decu na teritoriji naše opštine, kao što podržavamo nezaposlene porodilje, pružamo podršku za treće i četvrto dete, ali i one socijalne kategorije koje ostvaruju pravo na dodatnu podršku i socijalnu sigurnost - dodao je Đurović.

NATALITET

TOKOM prošle godine, prema evidenciji ovdašnjeg Doma zdravlja „Dr Nikola Džamić“, na području Vrnjačke Banje rođeno je 235 beba, što je povećanje nataliteta u odnosu na 2022. godinu kada je rođeno 203, i u odnosu na 2021. kada su na svet došle 192 vrnjačke bebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!