POSLE TRI DECENIJE, U SIVCU NA BADNJI DAN, IPAK, NIJE KULJAO DIM IZ ODAVNO NAPUŠTENE ŠEĆERANE: Ekolozi osujetili lomaču od 200 guma

Zoran Rajić

17. 01. 2024. u 10:00

PRVI pu posle bezmalo tri decenije, u Sivcu kod Kule ovog januara iz fabričkog dimnjaka stare šećerane nije kuljao dim od zapaljenih automobilskih guma. Neobičnu tradiciju, koju na Badnji dan ovde neguju sada već generacije ljudi sa svojevrsne margine - bez drugih incidenata, ali sa ekstremnijim pogledima na život uopšte - prekinuo je Ekološki pokret Vrbasa (EPV), uz podršku nadležnih institucija i na zahtev meštana koji su zabrinuti za svoje zdravlje i životnu okolinu.

ПОСЛЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ, У СИВЦУ НА БАДЊИ ДАН, ИПАК, НИЈЕ КУЉАО ДИМ ИЗ ОДАВНО НАПУШТЕНЕ ШЕЋЕРАНЕ:   Еколози осујетили ломачу од 200 гума

foto Privatna arhiva

Aktivisti EPV, koji reaguju na ekološke probleme širom Bačke, naime, i ove godine dobili su dojavu iz Sivca da se u bivšoj šećerani za 6. januar planira paljenje čak 200 guma - 80 više nego lane. Nekome je to, očigledno, interesantno, ali su meštani procenili da im se sprema novi ekocid, pa su alarmirali ekologe, a ovi su podneli prijave opštinskoj komunalnoj i inspekciji za zaštitu životne sredine u Kuli, istovremeno obaveštavajući i "postupajuće organe na višim nivoima"...

- Otpor onih koji su želeli da nastave tradiciju paljenja gumene lomače na Badnji dan bio je žestok. Neke od tih "usijanih glava" upućivale su mi i pretnje, pa sam nameravao da podnesem privatne tužbe, ali sam odustao posle saznanja da su u policiji izjavili da su reagovali u afektu - kaže predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac, podsećajući da je sivačka šećerana prestala da radi još 1937, te ukazujući da je kraj ogoljenih zidova nekadašnje fabrike, nekim čudom, opstao i dimnjak koji je, eto, postao svojevrsni simbol ovovremene nebrige za vazduh koji svi udišemo.

Otrovi

- NAUČNE studije pokazuju da 200 guma prilikom sagorevanja može da ispusti do 50 litara toksičnog ulja u zemlju, te zagadi izvorišta vode. Pritom, dim od te paljevine izaziva ozbiljne poremećaje respiratornog, kardiovaskularnog i centralnog nervnog sistema, pa čak izazivva i tumore, a oni koji se zabavljaju na ovakav način ujedno su i u najvećem riziku, jer su toksična isparenja najjača kraj ložišta - upozorio je Đurđevac.

- Osetili su da je pritisak mnogo jači nego što su mogli da podnesu. Iako su sakupili velike količine guma, kad su shvatili da ne mogu da ih spale u staroj Šećerani, izgubili su interes da to urade i na bilo kom drugom mestu. S obzirom da su i nadležni postupili onako kako smo svi očekivali, verujem da ćemo saradnjom civilnog i javnog sektora ovu neslevnu tradiciju zauvek iskoreniti - zaključuje Đurđevac.

Opštinska inspektorka za zaštitu životne sredine u Kuli, Biljana Leovac, kaže da su preduzete sve mere predostrožnosti da do neželjene situacije, odnosno paljenja guma ove godine ne dođe. EPV je prijavu prosledio i Pokrajinskom sekretarijatu, i ministarstvu zaštite životne sredine, a stigli su da reaguju i iz jedinice za ekološki kriminal regionalne Policijske uprave u Somboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)