U POŽAREVAČKOJ OPŠTOJ BOLNICI NA HIRURGIJE ČEKA 1.379 PACIJENATA - 163 VIŠE NEGO POČETKOM 2023.: Liste čekanja duže nego lane

D. NOVKOVIĆ

11. 01. 2024. u 05:00

LISTE čekanja za operacije u požarevačkoj Opštoj bolnici za 163 imena veće su nego lane u isto vreme, pa je na njima sada ukupno 1.379 pacijenata.

У ПОЖАРЕВАЧКОЈ ОПШТОЈ БОЛНИЦИ НА ХИРУРГИЈЕ ЧЕКА 1.379 ПАЦИЈЕНАТА - 163 ВИШЕ НЕГО ПОЧЕТКОМ 2023.:   Листе чекања дуже него лане

D.N.

Reč je o hirurškim zahvatima na koje se, već godinama, najduže čeka - ugradnja proteza za koleno i kuk, te uklanjanja katarakte. Tim povodom, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje poručuju da se za skupe intervencije bezmalo svuda u svetu formiraju liste čekanja, a kod nas i za one koje nisu hitne.

 

Zabrana

OD 10. januara - zbog nepovoljne epidemiološke situacije, jer je uočen porast broja obolelih od kovida 19 i gripa - zabranjene su posete pacijentima koji su smešteni u Opštoj bolnici. Istovremeno, kao obavezni za sve prijeme propisani su i antigenski, i PCR test, ne stariji od 24, odnosno 72 sata. Testiranje je propisano i za sve hitne prijeme, kao i za prelaske sa jednog na drugo bolničko odeljenje.

U požarevačkoj bolnici, koja "pokriva" čitav Braničevski okrug, najveći broj pacijenata čeka na ugradnju proteze za koleno - 599, što je 142 više nego pre godinu dana. Poslednji među njima prijavljen je 5. januara, a operacija mu je zakazana za 5. avgust 2027, što je termin za čak 43 meseca.

Na drugoj najdužoj listi nalaze se pacijenti kojima je neophodna operacija katarakte, njih 463, što je 36 više nego lane, a prosek čekanja je oko dve i po godine. U odnosu na ostale operacije, na ovaj zahvat čeka znatno veći broj najstarijih pacijenata, a njih 37 nalazi se u životnom dobu od 85 do 93 godine. Najdrastičniji je primer čoveka od 95 leta, koji je operaciju zakazao u novembru 2022, a na red bi trebalo da stigne u aprilu 2025!

Okrug

OPŠTA bolnica zbrinjava pacijente iz čitavog Braničevskog okruga koji je, posle Zlatiborskog, najveći u Srbiji. Pored Požarevca, sa Gradskom opštinom u Kostolcu i 25 okolnih sela, obuhvata još Kučevo, Veliko Gradište, Malo Crniće, Golubac, Petrovac na Mlavi, Žabare i Žagubicu.

U poređenju sa njim, za desetak mlađih - koji imaju između 45 i 50 godina - moglo bi se reći da su još dobro prošli...

Na listi čekanja za ugradnju veštačkog kuka nalazi se 317 pacijenata, od kojih se 176 prijavilo za hibridnu protezu. Poslednji je na ovu listu uvršten 9. januara, a operacija mu je zakazana za 9. avgust 2026... Istovremeno, na takozvanu bescementnu čeka njih 119, od kojih će poslednji sa spiska biti operisan 28. marta 2026. Najmanje nevoljnika, samo 22, zakazano je za ugranju cementne proteze, na koju se - u proseku - čeka oko 20 meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)